ODAO JE FEJSBUK: Bečka učenica htela u džihad, da leči ranjenike ISIL-a!
Foto: Rojters

Tužilaštvo pokrenulo postupak

ODAO JE FEJSBUK: Bečka učenica htela u džihad, da leči ranjenike ISIL-a!

Austrija -
Amira T. je u porukama često koristila skraćenice zbog kojih je zapala za oko Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma

BEČ - Državno tužilaštvo Donje Austrije pokrenulo je pre tri dana pravni postupak protiv učenice Amire T. (ime promenjeno,19) iz Bečkog Novog mesta (Wiener Neustadt), zbog sumnje da je nameravala da se priključi teroristima ISIL u Siriji. Austrijska Služba za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT) već mesecima istražuje ovaj slučaj, objavio je austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF).

Prema navodima državnog tužilaštva, Amira T. je u julu prošle godine putem Fejsbuka i Vacapa (Whatsapp) razmenjivala poruke sa jednim svojim vršnjakom iz Bečkog Novogmesta kome je napisala da želi da se pridruži teroristima ISIL u Siriji i da im, kako je rekla, pomaže. Takođe, Amira T. je u porukama često koristila skraćenice FSA (Slobodna sirijska armija), kao i ID (Islamska država), zbog čega je i zapala za oko BVT.

Tokom saslušanja AmiraT. je priznala da je želela da ode u Siriju i tamo, kao medicinska sestra, pomaže ranjenicima. Upravo zbog ovog priznanja protiv nje je pokrenut pravni postupak.

Istraga protiv Amirinog vršnjaka sa kojim je razmenjivala poruke će i dalje biti nastavljena. On se sumnjiči da je bio kontakt osoba i posrednik prilikom odlaska nekoliko osoba iz Austrije na ratište u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track