KURC: Austrija je protiv isporuke oružja Ukrajini!
Foto: Arhiva Bečkog Parlamenta

Neće da dolivaju ulje na vatru

KURC: Austrija je protiv isporuke oružja Ukrajini!

Austrija -
Dodatno oružje u regionu samo bi doprinelo daljoj eskalacijii, izjavio je austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc

BRISEL - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc protiv je isporuke naoružanja Ukrajini. On je, pred sastanak šefova diplomatija EU u Briselu, ocenio da bi "dodatno oružje u regionu samo doprinelo daljoj eskalaciji".

"Mora biti jasno da isporuka naoružanja nije nikakav odgovor, bez obzira kako u sredu budu završeni razgovori", kazao je Kurc u vezi predstojećeg samita o Ukrajini.

Prema njegovom mišljenju, isporuka naoružanja Ukrajini ne bi "definitivno doprinela deeskalaciji". Ako bi samit u sredu bio okončan pozitivno, onda bi to bio dugo očekivani signal u pravcu rešenja, naglasio je Kurc. Međutim ukoliko bude negativan ishod, prema rečima šefa austrijske diplomatije, šefovi država i vlada u četvrtak imali bi mogućnost za dalje konsultacije.

"Prema mom mišljenju trenutno nema razloga za euforiju, ali razlog za nadu", istakao je on.

Lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske - članica tzv. Normandijskog kvarteta, dogovorili su se da održe sastanak o rešavanju ukrajinskog konflikta u Minsku u sredu, 11. februara zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Dogovor je postignut u nedelju prilikom telefonskog razgovora Putina, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track