BIĆE VODE DO KOLENA: Bečlije spremite gumenjake jer sneg počinje da se otapa!
Foto: Rts.rs

temperatura raste

BIĆE VODE DO KOLENA: Bečlije spremite gumenjake jer sneg počinje da se otapa!

Austrija -
Obilne snežne padavine juče su donele i velike probleme građanima širom Austrije. Ulice Beča satima su bile ili potpuno neprohodne ili se saobraćaj odvijao otežano. Meteorolozi upozoravaju da se očekuje otopljenje i temperature iznad nule

BEČ - Tokom jučerašnjeg snežna mećava izazvala je haos u gotovo čitavoj Austriji. Najviše problema bilo je u Donjoj Austriji gde je zbog klizavice i loše vidljivosti bilo 43 saobraćajne nesreće u kojima su dve osobe poginule, troje je teže a 41 lakše povređeno. U donjeaustrijskoj regiji Mostfirtel (Mostviertel) i jugozapadno od Beča, gde je angažovana vojska kako bi pomogla u raščišćavanju visokih snežnih nanosa.

Zbog novih snežnih padavina povećana je opasnos od lavina u Koruškoj, Tirolu i Donjoj Austriji, ga je na planinama proglašen 4. stepen opasnosti od lavina (od 5 na skali) koji predstavlja "velikU opasnost" za skijaše. Do sada je u austrijskim Alpina stradalo u lavinama čak 16 osoba.

Obilne snežne padavine sa sobom su donele i velike probleme građanima Beča. Prestoničke ulice satima su bile ili potpuno neprohodne ili se saobraćaj odvijao otežano. Kasnili su i tramvaji i autobusi gradskog prevoza a na stanicama su se stvorile ogromne gužne putnika koji su čekali da se prevezu do svojih odredišta. Metro je vozio manje-više normalno, ali je na glavnoj oblilaznici Beča, "Jugoistočnoj tangenti" (Südosttangente) oko podneva saobraćaj naizmenično zaustavljan u jednom, pa u drugom smeru, kako bi se od snega očistile putne trake.

Na bečkim ulicama je od ranog jutra bilo angažovano 1.350 radnika i 350 vozila za raščišćavanje snega, koji uprkos nadljudskim naporima nisu mogli da osposobe da sve saobraćajnice funcionišu bez zastoja. Austrijske železnice su apelovale na građane da ukoliko mogu odlože putovanja.

Danas meteorolozi upozoravaju da se očekuje otopljenje i temperature iznad nule, a samim tim i otapanje snega zbog čega se očekuje bljuzgavica na gradskim ulicama, pa je građanima savetovano da obuju nepromočivu obuću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track