AUSTRIJANCI DOBILI PO NOSU: Obama iskulirao Kurca zbog Putina!
Foto: Ap

Nije pozvan u Vašington

AUSTRIJANCI DOBILI PO NOSU: Obama iskulirao Kurca zbog Putina!

Austrija -
Kao jedan od glavnih razloga je činjenica da se zvanični Beč ne suprotstavlja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u onoj meri u kojoj to očekuje SAD

BEČ - Austrijski ministar spoljnih poslova Seastijan Kurc (Sebastian Kurz) nije pozvan na ministarski sastanak čija je tema borba protiv terorizma i koji se 18. februara u Vašingtonu održava u prisustvu predsednika SAD Barak Obame.

Kao jedan od glavnih razloga je austrijsko diplomatsko manevrisanje zbog krize u Ukrajini i činjenica da se zvanični Beč ne suprotstavlja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u onoj meri u kojoj to očekuje SAD, konstatuje austrijski Kurir.

Austrijancima je povređena sujeta i sad pokušavaju dipolomatskim kanalima da se "pozovu" u Vašington. Zadatak da Austrija uđe na listu pozvanih na sastanak u Vašingtonu je "težak i naporan", kažu neimenovane austrijske diplomate domaćim medijima.

Istovremeno, mnoge druge evropske države, čak i manje od Austrije, kao što su Švajcarska ili Belgija, već imaju pozive za sastanak u SAD. Ako Austrija i ne uspe da se progura do Vašingtona, sigurno će biti prisutna na sledećim, regionalnim konferencijama o borbi protiv nasilnog ekstremizma, teše se u austirjskom ministarstvu spoljnih poslova.

Amerikanci smiruju Austrijance, kažu im da konferencija u Vašingtonu nije na najvišem državnom nivou (predsednici država i premijeri), nego na ministarskom, sa ograničenim brojem učesnika. Ipak, Kurir podseća da Austrija u SAD nema imidž pouzdanog geopolitičkog partnera.

Pre nepune dve godine Austrija je povukla svoje mirovne trupe sa Golanske visoravni, zbog negarantovane bezbednosti. To su u SAD zapamtili, kao i sada snažne glasove protivljenja ugovoru o liberalizaciji trgovine i zaštiti investicija (TTIP) o kojem upravo pregovaraju SAD i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track