(FOTO) Srbi iz Beča organizovali donatorsko veče za kosovski manastir Banjska!

Banjsko zlato

(FOTO) Srbi iz Beča organizovali donatorsko veče za kosovski manastir Banjska!

Austrija -
Mi smo hrišćani, verujemo u vaskrsenje i verujemo da nikada neće prestati da se služi sveta liturgija na KiM, a samim tim da ćemo zadržati i naše živo prisustvo na tom prostoru, rekao je episkop Teodosije

BEČ - Dobrotvorno veče pod nazivom "Banjsko zlato“ održano je sinoć u Kući industrije (Haus der Industrie) u Beču. Cilj manifestacije je očuvanje hrišćansko-evropskog kulturnog nasleđa na teritoriji Kosova i Metohije i prikupljanje donacija za obnovu manastira Banjska na KiM. Organizatori ove dobrotvorne večeri je novoosnovano udruženje Pravoslavni Beč (Orthodoxes Wien) i fondacija Pro Oriente.

Među mnogobrojnim zvanicama dobrotvornoj večeri prisustvovali su i episkop austrijsko-švajcarski Andrej Čilerdžić, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, grčki mitropolit Arsenios Kardamakis, ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković, predsednik Hrišćansko-slobodarske platforme Konstantin Dobrilović, kao i Gerald Ebinger, poslanik Slobodarske partije Austrije u bečkoj gradskoj/pokrajinskoj skupštini.

Episkop Andrej, mitropolit Arsenios i episkop Teodosije
Episkop Andrej, mitropolit Arsenios i episkop Teodosije

Prisutnima se prvi obratio grčki metropolit Arsenios koji je naglasio da je Kosovo veoma važna teritorija za sve pravoslavce sveta.

"Posebno me raduje što prva manifestacija u organizaciji Pravoslavnog Beča govori o Kosovu. Kosovo je za sve nas veoma važno i mi ga nikada nećemo zaboraviti. Zahtevamo da se poštuju prava svih pravoslavnih sveštenika, monaha i građana koji žive na Kosovu. Evropa mora svim ovim ljudima obezbediti siguran život, te osuditi svaki oblik radikalizma i ekstremizma“, naglasio je mitropolit Arsenios.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije je naglasio da je samo u poslednjih 15 godina na KiM uništeno i spaljeno oko 150 manastira i crkava, dok su dve trećine srpskog pravoslavnog življa izbegle sa tih prostora.

Ambasador Pero Janković i vladika Andej
Ambasador Pero Janković i vladika Andej

"Danas je situacija takva da u gradovima na prostoru KiM više, takoreći, nema prisustva pravoslavnih Srba. Ono što je za sve nas sada najvažnije jeste to da danas u eparhiji raško-prizrenskoj, a naručito na prostoru KiM, crkva i dalje živi. Mi smo hrišćani, verujemo u vaskrsenje i verujemo da nikada neće prestati da se služi sveta liturgija na KiM, a samim tim da ćemo zadržati i naše živo prisustvo na tom prostoru“, rekao je episkop Teodosije.

Gerald Ebinger i Konstantin Dobrilović
Gerald Ebinger i Konstantin Dobrilović

Austrijski kardinal Kristof Šenborn (Christoph Schönborn), koji je zbog neodložnog puta za Rim bio sprečen da prisustvuje ovoj dobrotvornoj večeri, organizatorima je uputio pismo u kojem se navodi da sam manastir Banjska, kao i ovo dobrotvorno veče u organizaciji udruženja Pravoslavni Beč i fondacije Pro Oriente, koja se već pedeset godina zalaže za dijalog između pravoslavne i katoličke crkve, odražava uverenje da Evropa može živeti i sigurno se razvijati samo ako njena oba dunavska krila, istočno i zapadno, dišu kao jedno.

Tokom kulturno-umetničkog dela večeri pred mnogobrojnom publikom izveden je pozorišno-scenski komad "Banjsko zlato“, koji sadrži elemente narodnog pevanja i gajdaške tradicije sa KiM. Glavne uloge su tumačili renomirani glumci Vojin Ćetković, Nebojša Dugalić i Jasmina Stojiljković.

U muzičkom delu programa nastupila je Maja Mijatović, poznata srpska mecosopranistkinja, u pratnji korepetitora, pijanistkinje Vedrane Kovač, a u njihovom programu su se našle srpsko-vizantijske kompozicije.

Takođe tokom večeri prikazan je i film koji govori o martovskom pogromu Srba na KiM i koji prikazuje vandalizam koji su Albanci činili nad srpskim crkvama, manastirima, školama, grobljima, kao i nad imovinom kosovskih Srba.

Mecosopranistkinja Maja Mijatović i pijanistkinja Vedrana Kovač
Mecosopranistkinja Maja Mijatović i pijanistkinja Vedrana Kovač

"Udruženje Pravoslavni Beč je oformljeno prošle godine sa ciljem da promoviše pravoslavnu kulturu među Austrijancima. Naša ideja je bila da prva priča vezana za Pravoslavni Beč bude iz korpusa srpskog naroda, jer je srpski narod najbrojniji u Austriji. Tako se prosto nametnula ideja da uradimo nešto za naše napaćeno KiM“, za Kurir je rekao Mirko Kolundžić, predsednik udruženja Pravoslavni Beč.

Mirko Kolundžić, predsednik udruženja Pravoslavni Beč
Mirko Kolundžić, predsednik udruženja Pravoslavni Beč

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja