Austrijski parlament protiv isporuke oružja Ukrajini i za veću distancu EU prema Kijevu
Foto: Reuter

Kritični prema stavu Unije

Austrijski parlament protiv isporuke oružja Ukrajini i za veću distancu EU prema Kijevu

Austrija -
Šef poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO) Andreas Šider kazao je da EU prečesto poziva predstavnike Ukrajine i da treba držati distancu prema obema stranama

BEČ - Austrijski parlament izjasnio se protiv isporuka naoružanja Ukrajini, a na sednici se mogla čuti i kritika na račun EU zbog prebliskog odnosa prema vlastima u Kijevu.

Šef poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO) Andreas Šider (Andreas Schieder) kazao je da "EU prečesto poziva predstavnike Ukrajine".

Konkretno se kritika odnosi na poziv ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da prisustvuje neformalnom Samitu EU.

"Svrsishodno je da se drži distanca prema obema stranama kako bi moglo da se deluje kao posrednik", objasnio je Šider.

Andreas Šider
Andreas Šider

Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) i šef diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), kao i predstavnici svih parlamentarnih stranaka, izjasnili su se protiv isporuka naoružanja u ukrajinskom konfliktu.

Kurc je ocenio da bi dodatno oružje samo zaoštrilo situaciju.

Poslanik Zelenih Peter Pilc (Peter Pilz) apelovao je na vladu da se na nivou EU založi za nesvrstanost Ukrajine.

Kurc je istakao da bi neutralnost bila najbolja opcija za Kijev, i, kao i kancelar Fajman, objasnio je da ne postoji neposredna potreba za delovanjem, jer NATO trenutno ne pokazuje nikakav interes da primi Ukrajinu.

Po pitanju sankcija vlada nejedinstvo u parlamentu. Dok je kancelar Fajman kazao da su mu daleko draži mirovni pregovori od debata u vezi sankcija, Kristof Vavrik (Christoph Vavrik) iz stranke Neos rekao je da se diplomatija i ekonomske sankcije dopunjuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track