BRITANIJA PRETI AUSTRIJI: Nanosićemo vam štetu kad god možemo jer kritikujete nuklearke!

i to je demokratija

BRITANIJA PRETI AUSTRIJI: Nanosićemo vam štetu kad god možemo jer kritikujete nuklearke!

Austrija -
Austrijske diplomate upozoravaju da je Velika Britanija "uključila svoju ambasadu u Beču da sistematsi pripremi kontramere koje bi nanele štetu Austriji"

BEČ - Velika Britanija preti Austriji da će zbog kritičkog stava Beča prema izgradnji nuklearnih elektrana u Evropi "iskoristiti svaku priliku da joj nanese štetu".

Velika Britanija će u budućnosti iskoristiti svaku priliku da Austriju tuži ili joj nanese štetu u oblastima koje bi imale snažne unutarpolitičke posledice, navodi se u poverljivoj depeši ambasade Austrije u Londonu, javljaju mediji, a detalje prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Austrijske diplomate upozoravaju da je Velika Britanija "uključila svoju ambasadu u Beču da sistematsi pripremi kontramere koje bi nanele štetu Austriji". Pozadina zahlađenja odnosa Londona i Beča je najava Austrije da će podneti tužbu zbog državne pomoći za izgradnju brtanske nuklearke Hinklej Point C. Evropska komisija je u oktobru dala zeleno svetlo za državnu pomoć i time za projekat Hinklej Point C, kojim Velika Britanija namerava da pokrije sedam odsto svojih potreba električnom energijom.

Austrija je najavila da će Evropskom sudu podneti tužbu, jer smatra da treba podsticati alternativne oblike energije, a ne nuklearne, dok Velika Britanija tvrdi da je investicija potrebna kako bi za naredne decenije mogla pokriti potrošnju struje. Hinklej Point C je prvi projekat izgradnje nuklearke u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko decenija i u okviru namera je da se stari reaktori, koji treba narednih godina da se ugase, zamene.

Udeo nuklearne energije na britanskom tržištu novom elektranom, koja po planu treba da počne sa radom 2023.godine, neće biti povećan.Troškovi izgradnje Hinklej Pointa iznose, prema Evropskoj komisiji, oko 31,2 milijardi evra, a planirana dva reaktora prozvodila bi ukupno 3,3 gigavata električne energije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track