MINISTAR KURC: Rusiji ne treba pretiti oružjem!
Foto: Beta AP

Za razgovor

MINISTAR KURC: Rusiji ne treba pretiti oružjem!

Austrija -
Verujem da je ovde sasvim legitimno što se direktno ne pregovara sa SAD. Takođe ne znam da li bi to i doprinelo da se približimo rešenju

KELN - Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) poručio je juče da ne treba pretiti Rusiji oružjem kao i da SAD ne treba da budu za pregovaračkim stolom.

Kurc je, u intervjuu za Dojčlandfunk, rekao i da nema mesta euforiji posle sporazuma u Minsku, ali da on svakako budi nadu, preneo je Dojče vele.

"Mi smo definitivno ponovo na pozitivnoj tački u odnosu na prethodne faze konflikta, ali odlučujuće će biti to da li će primirje stupiti na snagu, da li će patnje na istoku Ukrajine postati manje, da li će biti povučeno teško oružje", rekao je Kurc.

"I prema tome ćemo moći da zaključimo da li zaista postoji razlog za nadu ili smo se prevarili", naglasio je šef austrijske diplomatije.

Pojašnjavajući razlike između prvog i drugog sporazuma iz Minska Kurc je rekao da je Minsk 2 još konkretniji i u brojnim područjima znatno detaljniji.

"I ukoliko verujemo da postoji nešto poput sposobnosti učenja ili razumevanja, onda bih rekao da je Minsk 2 zbog toga nova šansa jer je on dodatni pokušaj, dodatna mogućnost za poboljšanje situacije", istakao je Kurc.

On je rekao da veruje da postoji saglasnost u vezi toga da će na kraju postojati samo političko, a ne vojno rešenje ukrajinskog konflikta.

Upitan da li treba Rusiju isključiti iz međunarodnog platnog prometa Swift, ukoliko se ustanici ne budu pridržavali sporazuma, Kurc je rekao da "o svemu tome sada još uvek uopšte ne treba da razgovaramo" i da "ne može biti naš cilj da imamo negativan razvoj situacije".

Kako je rekao šef austrijske diplomatije, sasvim je jasno da bez poboljšanja situacije neće biti ni ukidanja sankcija Rusiji.

Ali, pre svega i pored neophodnosti da se reaguje sankcijama, pregovorima i dodatnim razgovorima, mora biti sasvim jasno da što se tiče ukrajinskog konflikta postoji samo rešenje za pregovaračkim stolom, dodao je Kurc.

"U tom pogledu smatram da sva koketiranja sa pristupom NATO, zahtevi za isporukom oružja, svi ti koraci i diskusije bi zapravo samo mogli dovesti do dodatne eskalacije", rekao je šef austrijske diplomatije.

Pošto su evropske zemlje ovom krizom znatno jače pogođene nego druge brojne zemlje sveta onda, kako je rekao Kurc, potpuno je prikladno da EU, odnosno njene jake članice, igraju značajnu ulogu.

Prema njemu, ispravno je da OEBS mora da bude prisutan, kao organizacija koja igra odlučujuću ulogu kada je reč o mirnom suživotu u Evropi.

"Utoliko verujem da je ovde sasvim legitimno što se direktno ne pregovara sa SAD. Takođe ne znam da li bi to i doprinelo da se približimo rešenju", zaključio je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track