Najnovije vesti

PLAKAT KOJI ĆE ŠOKIRATI KOSOVSKE ALBANCE: Lažu vas, ne dajemo ni azil, ni novac!
Foto: Prinskrin Kronen Cajtung

Austrijanci pokrenuli propagandu

PLAKAT KOJI ĆE ŠOKIRATI KOSOVSKE ALBANCE: Lažu vas, ne dajemo ni azil, ni novac!

Austrija
Poruka iz Austrije kosovskim emigrantima je veoma jasna: šverceri vas lažu. U Austriji nema ni slobodnog pristupa tržištu rada niti novca kada se podnese zahtev za azilom!, kaže ministarka Johana Mikl-Lajtner

BEČ - Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo je kampanju kako bi suzbilo navalu izbeglica sa Kosova. MUP Austrije štampao je plakat koji treba da odvrati kosovske Albance od ilegalnog doseljavanja u Austriju i on će biti objavljen u najtiražnijim novinama i vodećim medijima u Prištini.

 

Plakat se štampa na albanskom, navodno i na srpskom jeziku, a austrijski mediji došli su do pilot-verzije na nemačkom, objavio je najtiražniji austrijski dnevnik Kronen cajtung.

 

"Šverceri lažu!" (Schlepper lügen) je slogan plakata, u kojem reč "šleper“ ne označava kamion, nego švercera ljudi preko granice. Na plakatu, ispod "Šverceri lažu“, je još jedan velik natpis: "Iz ekonomskih razloga nema azila u Austriji“. Posle toga čitamo: "Šverceri lažu da bi vam uzeli novac“, kao i sitniji tekst u donjem delu plakata, u kojem je opisano zašto izbeglice sa Kosova nemaju perspektivu u Austriji.

 

"Poruka iz Austrije kosovskim emigrantima je veoma jasna: šverceri vas lažu. U Austriji nema ni slobodnog pristupa tržištu rada niti novca kada se podnese zahtev za azil!“, kaže Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner,ÖVP), austrijska ministarka unutrašnjih poslova.

 

Mikl-Lajtnerova insistira na brzoj, maksimalno desetodnevnoj proceduri odbijanja zahteva albanskih izbeglica, kao i njihovom hitnom vraćanju u velikim grupama, u roku od dve nedelje, posebnim avionskim letovima.

 

Ministarka podseća da je Austrija uvek pokazivala da je zaista spremna da primi ratne izbeglice:

 

"Kada našu brigu o ratnim izbeglicama sve više počnu blokirati emigranti iz sigurnih zemalja, tada prestaje razumevanje za ove emigrante, kako kod stanovništva, tako i kod mene lično. Mora se povući jasna granica između emigranata iz sigurnih država i istinskih ratnih izbeglica.“

 

Austrijskoj ministarki unutrašnjih poslova je u posetu u četvrtak morao da dođe i Skender Hiseni, ministar unutrašnjih poslova Kosova, koje Austrija priznaje kao nezavisnu državu od februara 2008, odmah posle samoproglašenja kosovske nezavisnosti.

 

Hiseni je morao da obeća punu kooperaciju Mikl-Lajtnerovoj. Ona mu se zahvalila za saradnju u organizovanju čarter letova, za vazdušni most kojim se kosovske izbeglice vraćaju odake su došle.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...