UBEDLJIVA POBEDA: Marija Vasilaku ostaje na kormilu bečkih Zelenih
Foto: Facebook

Bečki partijski izbori kod Zelenih

UBEDLJIVA POBEDA: Marija Vasilaku ostaje na kormilu bečkih Zelenih

Austrija -
Šefica bečkih Zelenih dobila podršku 411 delegata i simpatizera s pravom glasa, što je 94,29 procenata od ukupnog broja glasova

BEČ - Marija Vasilaku (Maria Vassiliakou) dobila je 94,29 procenata glasova delegata bečke pokrajinske konferencije Zelenih, pa će i na ovim izborima za bečku gradsku/pokrajinsku skupštinu biti na vrhu liste kandidata Zelenih.

Vasilaku je bia prva na listi Zelenih i 2010, kada je imala još veću podršku svoje partijske baze: 98,65 odsto. Posle toga su Zeleni ušli u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPÖ), jer je socijaldemokratama posle izbora 2010. zamalo nedostajala apsolutna većina u pokrajinskom parlamentu.

Sada je, od 438 važećih listića, za Vasilaku glasalo 411, a protiv nje 25 članova partije Zelenih i simpatizera sa pravom glasa. Vasilaku nije imala protivkandidata.

Na drugom mestu je David Elenzon (David Ellensohn). On je potvrđen od partijske baze sa 95,23 odsto glasova. Elenzon je vođa poslaničkog kluba Zelenih u bečkoj pokrajinskoj skupštini. Zanimljivo, za izbornu listu bečkih kandidata Zelenih pravo glasa imaju ne samo članovi partije, nego i "simpatizeri sa pravom glasa".

Iako su Zeleni od 2010. u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SPÖ), oduvek daleko najjačom partijom austrijskog glavnog grada, a sama Vasilaku jedna od dve zamenice gradonačelnika, šefica bečkih Zelenih najavljuje da će tražiti pomoć opozicionih partija u pokušaju da se promene izborna pravila.

Zeleni kažu da su poslednjih godina neuspešno nagovarali socijaldemokrate da se izborni sistem u Beču modernizuje, napravi da bude fer, ali da su socijaldemokrate to neprestano blokirale. Dosadašnja izborna pravila favorizuju veće partije, Socijaldemokratsku i Slobodarsku (FPÖ), dok onim manjima treba mnogo više glasova da osvoje jednog odbornika/poslanika, argumentuju Zeleni.

Pored toga, Zeleni se zalažu da na gradskim/pokrajinskim izborima pravo glasa imaju i stranci, uključujući one koji nisu iz država članica Evropske Unije.

Posle unutarpartijske potvrde, Vasilaku je u svom govoru najavila glavne teme Zelenih u predizbornoj kampanji ovog leta. U fokusu Zelenih su stambena i obrazovna politika. Vasilaku želi da se "ratosilja špekulanata i ajkula“ koji naplaćuju preterano visoke stanarine. Takođe, upućuje poruku socijaldemokratama da razmisle o oživljavanju izgradnje opštinskih stanova, jer potražnja za novim stambenim prostorom ne jenjava u Beču, kojem naglo raste broj stanovnika.

Podsetimo, Grad Beč ima 220.000 stanova u svom vlasništvu, ali je prestao da ih gradi. Poslednjih desetak godina se Grad Beč usmerio isključivo na subvencionisanu stanogradnju, pod svojom kontrolom, ali ne u svojoj režiji.

Kada je reč o obrazovanju, Vasilaku traži da se u gradu osiguraju obdaništa za decu već od njihovog drugog rođendana, kao i za slabljenje partijskog uticaja u školama.

Na skupu Zelenih govorila je i vođa partije na saveznom nivou, Eva Glavišnig (Eva Glawischnig). Ona je priznala da je fascinantno učestvovati u upravljanju velegradom, ali i da je to veliki izazov sa kojim se ne može uspešno suočiti ako se samo "upravlja zastojem“.

Zeleni kritikuju socijaldemokrate zbog blokade i mrtvila, ali kritikuju i ostale partije koje su sada u bečkom parlamentu. Glavišnigova kaže da je Narodna partija (ÖVP) ta koja je uvek preduzimala sve da blokira velike projekte u gradu. Šefica Zelenih ponavlja i da su Slobodarci (FPÖ), predvođeni u Beču Hajncom-Kristijanom Štraheom (Heinz-Christian Strache) i Johanom Gudenusom (Johann Gudenus), partija koju čovek može da zaboravi ako želi da uspešno upravlja Bečom.

Glavišnigova je pohvalila bečke Zelene i Mariju Vasilaku lično za njihov dosadašnji rad:

"Meri, ti si gradonačelnica mlađih od 30 godina“, kazala je šefica austrijskih Zelenih vođi bečkih Zelenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track