HOJPL I BEČKI SPÖ OBEĆALI: Komunalije u Beču neće poskupeti u naredne dve godine!
Foto: Milan Ilić

Crveni kreću u odbranu prestonice

HOJPL I BEČKI SPÖ OBEĆALI: Komunalije u Beču neće poskupeti u naredne dve godine!

Austrija -
Socijaldemokrate obećale građanima da će kvalitet života u Beču ostati među najboljima u svetu, a troškovi života u gradu prihvatljivi

BEČ - Izbori za parlament Beča, po broju stanovnika najveće austrijske pokrajine, kao i ekonomski najjačeg dela zemlje, biće 11. oktobra ove godine. Bečki socijaldemokrate, koji u bečkom parlamentu imaju 49 od 100 poslaničkih sedišta i vladaju gradom u koaliciji sa Zelenima (koji su manji partner), objavili su juče na sastanku partijskog kluba u Rustu na koji način nameravaju da odbrane vlast u austrijskom glavnom gradu.

Lideri bečkih socijaldemokrata obećali su juče u Rustu da će u 2015. i 2016. van snage staviti zakon o revalorizaciji cena komunalnih usluga, po kojem one prate rast inflacije. Prema tome, gradske komunalne naknade neće se povećavati u ovoj i sledećoj godini.

Takođe, Grad Beč će ponovo krenuti sa izgradnjom opštinskih stanova. Beč je svetski poznat po opštinskom stambenom fondu u kojem je 220.000 stanova. U prošloj deceniji Beč je prestao sa izgradnjom opštinskih stanova i koncentrisao se na sufinansiranje (subvencionisanje) stambene izgradnje. Sada se opet planira izgradnja još 2.000 opštinskih stanova, najavili su gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl) i bečki ministar stanogradnje Mihael Ludvig (Michael Ludwig).

Grad Beč će nastaviti da investira u infrastrukturu, privredu, škole, fakultete i nauku, poručuju socijaldemokrate. Oni istovremeno obećavaju građanima da će kvalitet života u Beču ostati među najboljima u svetu, a troškovi života u gradu prihvatljivi.

Hojpl је rekao da socijaldemokratama ne treba koalicioni partner da dobro vladaju Bečom, ali moraju da uđu u koaliciju ako ne osvoje apsolutnu većinu. Zeleni su im bili jedina mogućnost, jer su narodnjaci (ÖVP) blokirali sve socijaldemokratske inicijative, a slobodarci (FPÖ) su ideološki toliko daleko od socijaldemokrata da SPÖ ne želi da sarađuje sa FPÖ. Ipak, vladanje sa Zelenima nije bez trzavica.

"Postoje razlike između SPÖ i Zelenih, to su dve različite partije“, naglasio je Hojpl i dodao: "Sigurno je da ćemo se lakše složiti o reformi obrazovanja nego o saobraćajnoj politici.“

Hojpl se osvrnuo i na nagli rast ukupnog duga Grada Beča. Godine 2008. kada je počela svetska finansijska kriza, gradski dug je iznosio nepunih 1,5 milijardu evra, da bi krajem 2014. skočio na 4,8 milijardi evra. Ukupna svota još nije zabrinjavajuća, ali jeste trend.

Međutim, Grad Beč se svesno odlučio, upravo u vreme krize, za mere podsticanja privrednog rasta i za dodatne investicije u obrazovanje i nauku, naglašava Hojpl, a ne za drastičnu štednju, koja ništa dobro nije donela, recimo, Grčkoj.

Renate Brauner
Renate Brauner

To je i stav gradske ministarke finansija i jedne od dve vicegradonačelnice Beča, socijaldemokratkinje Renate Brauner. Na pitane Kurira kako će se dalje kretati dug Beča, Braunerova kaže da će ove godine budžetski deficit iznositi 140 miliona evra.

"Paktom o stabilizaciji“ je dogovoreno da Grad Beč od 2016. neće stvarati nov dug, ali je pitanje da li će to ostati na snazi, jer se Braunerova i vrh bečkog dela SPÖ zalaže za nastavak "konsolidovane politike s naglaskom na investicije i poticanje rasta“.

Bečki socijaldemokrate podsećaju da poreska reforma, o kojoj u saveznoj vladi socijaldemokrate moraju da se dogovore sa koalicionim partnerima, narodnjacima, takođe za konačni cilj ima podsticanje rasta. Naime, manji porezi i doprinosi rezultiraće većim neto platama, povećana kupovna moć stanovništva pretočiće se u povećanu potražnju i potrošnju, a to će doneti privredni rast.

"Savezna vlada je propala ako se ne postigne dogovor o poreskoj reformi", rekao je Hojpl na jučerašnjoj konferenciji za novinare i dodao da socijaldemokrate nisu za poresku reformu koju će finansirati radnici.

SPÖ se, između ostalog, zalažu za uvođenje poreza na imetak, kao i za ponovno uvođenje poreza na nasleđivanje, potvrdili su juče Hojpl i njegovi najbliži saradnici.

Veliki medijski interes izazvala je i najava da će Beč ponovo početi da gradi opštinske stanove po kojima je austrijska prestonica poznata širom sveta.

Rudi Šiker
Rudi Šiker

"Grad Beč ima velike projekte usmerene na još bolji kvalitet usluga stanovništvu", naglasio je Rudi Šiker (Rudi Schicker), šef poslaničkog kluba SPÖ u skupštini Beča.

Modernizacija bolničkog sistema i reforma nege starih su veliki projekti na području zdravstva, a dogradnja podzemne železnice U1 i planiranje izgradnje linije U5 su veliki infrastrukturni projekti. Šiker je naglasio da je, kada se sve sabere i oduzme, u proteklih nekoliko godina stanovništvo profitiralo u Beču, iako su porasli cena vode i još neki komunalni troškovi. Međutim, snižena je cena godišnjih karata za javni gradski prevoz, sa 449 na 365 evra godišnje, a uveden je i besplatan dečiji vrtić (pre je koštao i do 300 evra mesečno po detetu, za domaćinstva koja nisu imala socijalni popust).

Sabine Oberhauzer podržala partijske kolege
Sabine Oberhauzer podržala partijske kolege

Oberhauzerova došla, iako je na hemioterapiji

Partijsku konferenciju trebalo je da otvori vođa SPÖ i savezni kancelar Verner Fajman (Werner Faymann), ali se razboleo. Od socijaldemokrata koji su u saveznoj vladi, u Rustu je bila Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser), ministarku zdravlja, koja je takođe bolesna, ali je došla na konferenciju. Oberhauzerova je bez kose, zbog hemioterapije koju dobija posle nedavne dijagnoze raka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja