IZBORI ZA PRIVREDNU KOMORU BEČA: Zeleni optužili narodnjački Privredni savez za izbornu prevaru!
Foto: Facebook (Anna Stöcher)

Sumnjivo

IZBORI ZA PRIVREDNU KOMORU BEČA: Zeleni optužili narodnjački Privredni savez za izbornu prevaru!

Austrija -
Ovo je najveća izborna prevara koju sam ikada doživeo, kaže lider Zelene privrede Folker Plas

BEČ - Folker Plas (Volker Plass), lider Zelene privrede optužio je Privredni savez (Wirtschaftsbund - WB) Narodne partije Austrije (ÖVP) za izbornu prevaru na izbvorima za Privrednu komoru Beča!

"U petak prezentovani preliminarni rezultati izbora za Privrednu komoru Beča, po kojoj je WB dobio natpolovičnu većinu, nisu vredni papira na kojem su napisani. Čitava javnost i svi glasači su dovedeni u zabludu: ÖVP-ov Privredni savez je sa svojih 36,7 odsto dobijenih glasova daleko ispod apsolutne većine“, kaže Plas, šef austrijskih Zelenih u Privrednoj komori.

Ako se saberu svi glasovi koje su na izborima dobili kandidati koji su nastupali pod imenom "Privredni savez“, vidi se da je takvih bilo 36,7 odsto. Do apsolutne većine (50,6 osto) se došlo tako što je WB svojim glasovima pribrojio i sve glasove sa lista zajedničkih kandidata.

Konkretno, u nekim privrednim granama kandidati su bili na zajedničkoj listi WB-a i Socijaldemokratskog privrednog udruženja beča (SWV Wien), ali su svi oni pripisani isključivo narodnjačkom WB-u, naglašavaju privrednici Zelenih u svojem najnovijem kominikeu.

"Prviorazredan skandal je ako jedna frakcija prisvaja sve glasove nadpartijskih, zajedničkih lista kandidata“, kažu Zeleni.

Štaviše, čak i sa dodatnim glasovima sa svih nadpartijskih lista, WB dolazi do 48 odsto, što takođe nije apsolutna većina.

"Očigledno je u poslednji trenutak napravljen dogovor sa Krugom slobodarskih privrednika (RfW)", ukazuju Zeleni.

Kandidati slobodarske frakcije RfW u Beču su dobili ukupno 1.590 glasova, ali u objavljenim rezultatima se vidi da ih je samo 510.

"Na misteriozan način je 1.080 glasova za plave pripojeno crnima", optužuju Zeleni.

"Ovo je najveća izborna prevara koju sam ikada doživeo", kaže lider Zelene privrede. On zahteva da se konačno stane na kraj ovakvoj praksi, apsolutno štetnoj po demokratiju, koja uništava poverenje onih koji imaju pravo glasa za Privrednu komoru.

Od vodećih ljudi WB-a Austrije i Beča, Kristofa Lajtla (Christoph Leitl), predsednika Savezne Privredne komore Austrije i Valtera Ruka (Walter Ruck), predsednika Privredne komore Beča, Plas zahteva da u tančine objasne javnosti o čemu se radi.

Osvrćući se na slavlje u WB-u povodom odbrane "apsolutne većine" u Privrednoj komori Beča, Plas podseća da je WB, pod svojim imenom, u svim granama ukupno dobio 14.758 glasova. To je 36,7 odsto svih izašlih na izbore, ali samo 11 odsto svih samostalnih privrednika sa pravom glasa u austrijskom glavnom gradu.

Na izbore je izašla nepuna trećina svih sa pravom glasa (31,2 odsto). Aktivnih samostalnih privrednika u Beču ima više od 133.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track