KOLAPS U NAJVEĆOJ BOLNICI U AUSTRIJI: Štrajk lekara paralisao bečku AKH kliniku!

Lekari u protestu

KOLAPS U NAJVEĆOJ BOLNICI U AUSTRIJI: Štrajk lekara paralisao bečku AKH kliniku!

Austrija -
Svi zakazani pregledi i operacije su otkazani, a tokom štrajka lekari će primati samo najhitnije slučajeve

BEČ - Doktori jedne od najvećih evropskih bolnica, bečke Opšte univerzitetske klinike (AKH), održavaju danas štrajk pošto su juče propali pregovori o novom zakonu o radu koji predviđa smanjenje radnih sati i samim tim manje plate lekara. Svi zakazani pregledi i operacije su otkazani, a tokom štrajka koji će trajati danas do podne lekari će primati samo najhitnije slučajeve.

Prema procenama, nekoliko stotina lekara je obustavilo rad zbog čega se očekuju velike gužve pacijenata u čekaonicama AKH. Operacije koje nisu nužne biće pomerene i obaviće se u narednim danima.

"Hitni slučajevi i akutni pacijenti će naravno dobiti svu moguću brigu i negu“, izjavio je izjavio je Hervig Veclinger (Herwig Wetzlinger.), direktor AKH.

Nezadovoljstvo lekara izazvao je novi zakon o radu koji se direktno odnosi na radno vreme lekara. On propisuje da će doktori, umesto dosadašnjih 60 sati nedeljno, smeti da rade najviše 48 sati tokom jedne sedmice.

"Mnoge kolege sada će ostati bez dobro plaćenih noćnih dežurstva i prekovremenih sati. Na kraju meseca primiće samo osnovnu platu, koja je ispod proseka EU“, izjavio je Tomas Sekereš (Thomas Szekeres), predsednik Lekarske komore Beča.

Lekari zato zahtevaju povećanje plata za 30 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track