DOBRILOVIĆ: Martovski pogrom je početak progona hrišćana
Foto: Kurir-info

Političari i danas imaju odgovornost

DOBRILOVIĆ: Martovski pogrom je početak progona hrišćana

Austrija -
To je bio pravi pogrom, početak progona hrišćana koji i dan danas traje u srpskoj pokrajini, naglasio je predsednik Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP)

BEČ - Pre 11 godina je na Kosovu i Metohiji počeo je progon hrišćana usred Evrope, a EU je samo posmatrala i nije osudila zločine, ocenio je predsednik austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) Konstantin Dobrilović.

On je, u saopštenju, naveo da su albanski ekstremisti ubili osmoro Srba i 143 teško povredili, da je više od 4.000 ljudi pobegli pred pljačkajućim hordama, a u vremenu od 17.do 19.marta 2004. uništeno je i 35 crkava.

"To je bio pravi pogrom, početak progona hrišćana koji i dan danas traje u srpskoj pokrajini", naglasio je Dobrilović.

On je ukazao da je, u međuvremenu, oskrnavljeno i zapaljeno 150 crkava i manstira, koji imaju status svetskog kulturnog nasleđa UNOSEKO-a.

"EU je ekscese nasilja samo posmatrala. Čak nije mogla da se izbori za jasnu osudu zločina. Tada je to bio pravi trenutak da se energično i svesno zalaže za zajedničke vrednosti“, poručuje Dobrilović i naglašava da evropski političari imaju i danas odgovornost.

"Bezbednost Srba i njihovih verskih zdanja mora biti pod svim uslovima uspostavljeno i dugoročno garantovano", zatražio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track