(FOTO) STEFANOVIĆ I DAČIĆ U BEČU: Srbija pouzdan partner u borbi protiv terorizma
Foto: Tanjug

Konferencija o borbi protiv terorizma

(FOTO) STEFANOVIĆ I DAČIĆ U BEČU: Srbija pouzdan partner u borbi protiv terorizma

Austrija -
Stefanović je razgovarao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom, šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom i ministarkom unutrašnjih poslova Austrije Johanom Mikl-Lajtner
1 / 5 Foto: Tanjug

BEČ - Srbija je pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv terorizma, koji je jedna od najvećih pretnji savremenom svetu, izjavio je danas u Beču ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, na marginama konferencije "Zajedničko rešavanje problema džihadizma", razgovarao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom, ministrom za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijanom Kurcom (Sebastian Kurz) i ministarkom unutrašnjih poslova Austrije Johanom Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) .

Stefanović je u razgovoru sa Avramopulusom, Kurcom i Mikl-Lajtner istakao neophodnost saradnje na nacionalnom i globalnom nivou u borbi protiv terorizma, saopštio je MUP Srbije.

Stefanović i Dačić danas na konferenciji u Beču
Stefanović i Dačić danas na konferenciji u Beču
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji takođe učestvuje na konferenciji izjavio je da je broj stranih boraca iz Srbije u redovima Islamske države je relativno mali u odnosu na ukupan broj stranih boraca Islamske države i iznosi oko stotinu, ali da nije zanemarljiv.
Srbija sa posebnom pažnjom prati fenomen džihadizma u svetu jer se na njenoj teritoriji i najbližem okruženju registruje širenje ideja radikalnog islama i regrutovanja za džihad u Siriji i Iraku, rekao je Dačić na konferenciji "Zajedničko rešavanje problema džihadizma" koja se održava danas u Beču.
Konferencija se održava na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtneri šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz). Učestvuju predstavnici zemalja zapadnog Balkana. U ime Srbije učestvuju predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Na konferenciji učestovali i lideri zemalja zapadnog Balkana
Na konferenciji učestovali i lideri zemalja zapadnog Balkana
Dačić je u Beču rekao da je Srbija i sama suočena sa problemom stranih boraca, odnosno sa odlaskom svojih državljana da ratuju u redovima Islamske države, mahom preko radikalnih islamskih propovednika i centara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Njih ima najviše iz Raške oblasti i sa Kosova i Meothije. Broj stranih boraca iz Srbije je relativno mali u odnosu na ukupan broj stranih boraca Islamske države (oko stotinu), ali nije zanemarljiv, istakao je Dačić.
Dačić je rekao i da je Srbija opredeljena da sa partnerima u svetu, naročito sa EU, doprinese suzbijanju pretnji od terorizma na regionalnom, evropskom i globalnom nivou.

Srbija je uvek osuđivala terorizam u svim njegovim oblicima i sve vrste ekstremizma i radikalizma bez obzira ko je vinovnik, gde se on sprovodi i koji su motivi izvršilaca i pristalica, rekao je Dačić.

On je istakao da se Srbija u borbi protiv Islamske države odmah priključila aktivnostima na međunarodnom planu i kosponzorisala je jednoglasno usvojenu Rezolucija 2178 u SB UN, uz više puta ponovljenu spremnost da pojača saradnju i koordinira aktivnosti sa svim zemljama u regionu i van njega.

Srbija daje svoj doprinos i kao članica Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, dodao je Dačić.

Dačić je obavestio učesnike konferencije u Beču da je Srbija veoma brzo promenila Krivični zakonik kako bi sprečila odlazak ili tranzit ljudi preko njene teritorije radi učešća u sukobima u drugim zemljama.

"Islamska država potencijalne regrute u Evropi traži među građanima islamske veroispovesti koji se iz različitih razloga osećaju marginalizovani i kao takvi predstavljaju laku metu islamskih fundamentalista", ocenio je Dačić.

On je istakao da je stoga važno pitanje integracije građana svih veroispovesti i političkih ubeđenja u moderno društvo zasnovano na zajedničkim vrednostima i borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

"Integracija podrazumeva i slobodu verskog opredeljenja i pravo na identitet, ali i shvatanje populacije koja se integriše da to nije na štetu njene religijske, etničke i druge pripadnosti i nasleđa!, rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track