KURC: Moramo uništiti teroristička jezgra u Siriji, Iraku i Libiji!
Foto: Beta AP

zalaže se za vojnu akciju

KURC: Moramo uništiti teroristička jezgra u Siriji, Iraku i Libiji!

Austrija -
U borbi protiv terorizma Austrija će još jače sarađivati sa ostalim članicama Evropske Unije, ali i sa državama Zapadnog Balkana, izjavio je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc

BEČ - Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP), austrijski ministar spoljnih poslova, zahteva snažnu vojnu akciju protiv džihadista Islamske države u Iraku, Siriji i Libiji.

„Sve dok se teroristi IS nalaze u Siriji i Iraku , i dok ne budu uništena njihova jezgra u Iraku, Siriji i Libiji, taj teror će se reflektovati i na Austriju“, izjavio je u intervjuu za ORF.

On je najavio da će u borbi protiv terorizma Austrija još jače sarađivati sa ostalim članicama Evropske Unije, ali i sa državama Zapadnog Balkana, dakle i sa Srbijom.

"Države Zapadnog Balkana, su, kaže Kurc, često tranzitne zemlje terorista iz Zapadne Evrope na Bliski Istok".

Austrijski ministar spoljnih poslova je naglasio je da je jedan od aspekta borbe protiv terorizma, suzbijanje njegove propagande. Kurc je podsetio da se među ukupno više od 5.000 stranih ratnika iz EU u redovima IS-a (od kojih oko 200 iz Austrije) nalaze ljudi najrazličitijeg porekla i najrazličitijih motiva.

„Evo, Oliver N. (16), koji je nedavno uhapšen u Beču je Austrijanac koji nema ni imigraciono poreklo, niti je bio musliman, ali je, za samo nekoliko meseci, bio radikalizovan, u prvom redu zahvaljujući internetu i društvenim mrežama. Raduje me da smo uspeli da pojačamo saradnju sa Fejsbukom, tviterom i drugima, kako ne bi više bili platforme za vrbovanje terorista“, kaže Kurc.

Kurc je dodao da radikalni islamisti lukavo vrbuju ratnike preko interneta, a devojkama obećavaju udaju, „metodama koje su delom nalik onima koje koriste pedofili“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track