DAJU VEĆA OVLAŠĆENJA OBAVEŠTAJCIMA: Agenti će imati pristup svim IP adresama!
Foto: Shutterstock

Austrija u borbi protiv terorizma

DAJU VEĆA OVLAŠĆENJA OBAVEŠTAJCIMA: Agenti će imati pristup svim IP adresama!

Austrija -
Novi zakon o zaštiti države omogućiće efiklasnije suprotstavljanje sajber kriminalu i verski motivisanom terorizmu, naglasila je Johana Mikl-Lajtner, ministarka unutrašnjih poslova Austrije

BEČ - Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije uputilo je juče na razmatranje Nact novog zakona o zaštiti države (Staatsschutzgesetz), koji obaveštajcima daje veća ovlašćenja i mogućnosti za delovanje u borbi protiv terorizma.Ovim zakonom država bi se efiklasnije suprotstavila novim izazovima kao što su "sajber kriminal i verski motivisani terorizam.“, naglasila je Johana Mikl-Lajtner, ministarka unutrašnjih poslova.

„Moramo adekvatno da odgovorimo na izmenjene vrste opasnosti i cilj ovog zakona je povećanje bezbednosti države“, rekla je Mikl-Lajtnerova.

Ona je naglasila da će BVT dobiti dodatne nadležnosti kako bi mogao bolje da obavlja svoj posao, pre svega ranog delovanja u fazi planiranja krivičnog dela, a ne tek kada se ono počini. Ako se usvoji austrijski Zakon o zaštiti države će doneti mnogo promena u praksi čuvara državnog poretka i boraca protiv terorizma. Oni će moći ranije da započnu istragu, odnosno čim postoji sumnja da se planira neki teroristički napad.

Po prvi put BVT treba da dobije mogućnost korišćenja infiltriranih ljudi, bez obzira da li se radi o radikalnim islamistima ili političkim grupacijama. Zakon predviđa da internet provajderi budu u obavezi da prosleđuju IP adrese svojih korisnika, a BVT će dobiti i uvid u datoteku registracija motornih vozila. Svi rezultati istraga ubuduće će moći da budu čuvani dve godine, a uz odobrenje pravnih zaštitnika i do šest godina.

Do sada su podaci istraga mogli biti čuvani samo par meseci, te je BVT kritikovao da je često morao počinjati radnje iz početka, pre svega kada je reč o praćenju lica osumnjičenih za terorizam.

Peter Pilc (Peter Pilz), poslanik Zelenih u austrijskom Saveznom parlamentu i portparol ove partije za pitanja bezbednosti, kritikovao je Nacrt zakona i upozorio da on suviše zadire u privatnost građana države. Ministarka Mikl-Lajtner kaže da u Austriji postoje parlamantarne instance koje će i ubuduće kontrolisati šta rade čuvari države, te da je predloženi zakon „balans između bezbednosti i slobode“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track