NEONACISTI NE MIRUJU: Pozdrav Hitleru na fasadama u Salcburgu!
Foto: Printscreen Salzburger Nachrichten/SN/ROBERT RATZER

Vandalizan

NEONACISTI NE MIRUJU: Pozdrav Hitleru na fasadama u Salcburgu!

Austrija -
Noćas je na fasadi Mirabela, kod Pegazove fontane, za sada nepoznata osoba ispisala broj 88 koji označava nacistički pozdrav „Hajl Hitler“

SALCBURG - Nepoznate osobe su ponovo sinoć na fasadi poznatog dvorca Mirabel u Salvburgu ispisali neonacističke simbole. Ovo je još jedan u nizu neonacističkih ispada u Salcburgu, glavnom gradu istoimene austrijske pokrajine.

Noćas je na fasadi Mirabela, kod Pegazove fontane, ispisan broj 88 koji označava nacistički pozdrav „Hajl Hitler“. Početno slovo H, pisano brojem je po poziciji u nemačkoj nemačkoj abecedi broj 8, prema tome: HH=88. Pored broja 88, na fasadi dvorca Mirabel jutros je osvanuo i broj 14 koji simbolizuje u desničarskim krugovima opštepoznatu „Rečenicu od 14 reči“, čiji je autor, na engleskom, beli suprematista David Lejn (David Lane, 1938-2007, umro u zatvoru u SAD). U prevodu, ona glasi: „Moramo osigurati opstanak našeg naroda i budućnost za Belu decu.“

Foto Printscreen SN/ROBERT RATZER
Foto Printscreen SN/ROBERT RATZER

Na meti neonacista od kraja 2013. su često „Kameni spoticanja“, memorijalne ploče u pločnicima ulica, koje podsećaju na deportacije i istrebljenje salcburških Jevreja i drugih žrtava nacizmna. Neonacisti su oskrnavili i salcburčki spomenik žrtvama nacističkih logora, kao i spomen-ploču na jednom od glavnih salcburških trgova, koju su premazali crnom bojom.

Policija je dosad pronašla samo dvojicu vandala za koje je dokazano da su oskrnavili neke od „Kamenova spoticanja“, i oni su osuđeni za ova zlodela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track