NOVE OPTUŽNICE U BEČU: Menadžeri proneverili novac u Srbiji i Hrvatskoj!
Foto: Reuter

AFERA ZA AFEROM

NOVE OPTUŽNICE U BEČU: Menadžeri proneverili novac u Srbiji i Hrvatskoj!

Austrija -
Prema pisanju bečkog dnevnika “Kronen cajtung” radi se o milionskim isplatama iz Beograda, sa kojima je u Srbiji i Hrvatskoj finansiran konsalting

BEČ - Protiv bivših menadžera Hipo Alpe Adria banke Volfganga Kulterera i Tila Berlina podignute su optužnice za proneveru novca koji je bio u opticaju u Srbiji i Hrvatskoj, a najavljena je i optužnica protiv Jozefa Kirhera.

Kulterer i Berlin su optuženi za proneveru, zbog čega će morati da odgovaraju pred sudom, a proces će voditi sudija Ditmar Vasertojrer. Radi se o troškovima jednog veštačenja, koje je prema tužilaštvu Hipo morala da plati, ali su troškovi u visini od 4,3 miliona evra prebačeni na “Kertner Landesholding”. Prema optužnici, U Lihtenštajnu je osnovana "poresko neutralna" firma, koja je služila za prosleđivanje novca mimo zvaničnih kanala, neplaćajući porez.

Prema pisanju bečkog dnevnika “Kronen cajtung” radi se o milionskim isplatama iz Beograda, sa kojima je u Srbiji i Hrvatskoj finansiran konsalting. Bivši šef banke Kulterer je, navodno, rekao da su često korišćena neoporezovana sredstva poserdstvom firme u Lihtenštajnu. Kirher je, na drugoj strani, optužen da je u džep stavio 550.000 evra, prodajući zemljište banke.

Državno tužilaštvo u Klagenfurtu, koje istražuje aferu u vezi Hipo Alpe Adria banke, namerava da podigne optužnicu protiv Kirhera i dvoje austrijskih biznismena. Kirher je, navodno, 2007. trojici hrvatskih političara platio po 210.000 evra kako bi zemlju u vlasništvu banke na ostrvu Pag preinačili u građevinsko zemljište.

Isplata mita usledila je preko jedne firme „Monarola Invest" u Lihtenštajnu, tim povodom, uspostavljene ćerke firme Hipo banke. Državno tužilaštvo smatra da je u vezi ovog projekta, preko lažnih računa, prebačena suma u visini od 1,7 miliona evra. Pored Hrvata, dvoje austrijskih biznismena je dobilo po 250.000 evra, a i Kirher je za sebe, navodno, uzeo 550.000 evra. Advokat Kirhera negira ove optužbe, koje je objavio bečki nedeljnik „Profil“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja