SVE ZA FIRMU NA JEDNOM MESTU: Austrija dobila jedinstveni registar privrednih delatnosti
Foto: Dado Đilas

Ekonomija

SVE ZA FIRMU NA JEDNOM MESTU: Austrija dobila jedinstveni registar privrednih delatnosti

Austrija -
Austrija je prva evropska zemlja u kojoj se na jedinstven način, elektronski i prema centralnim standardima mogu sprovesti ove prijave i drugi procesi u privrednom području

BEČ - Umesto dosadašnjih 14 registara privrednih delatnosti, u Austriji je od ovog meseca u funkciji jedinstveni, centralni registar.

"Preduzeća na taj način mogu da uštede dosta vremena i troškova, budući da su prijava privredne delatnosti, lokacije i početak rada lakše mogući", objasnio je ministar privrede Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) i dodao da će od toga imati korisit pre svega osnivači firmi.

Novim registrom - "Gewerbeinformationssystem Austria" (GISA) - svaki privrednik širom Austrije može elektronskim putem da prijavi privrednu delatnost, saopšteno je iz Ministarstva privrede Austrije.

Procesom istim u svim pokrajinama preduzeća mogu i da se oslone na to da će se proces odvijati nezavisno od pojedinačnih opštinskih vlasti ili magistrata. Ukupan potencijal finansijskih olakšica, prema studiji malih i srednjih preduzeća, iznosi oko 30 miliona evra godišnje.

Austrija je prva evropska zemlja u kojoj se na jedinstven način, elektronski i prema centralnim standardima mogu sprovesti ove prijave i drugi procesi u privrednom području.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track