OBIČAJ KOJI SVI VOLE: I Austrijanci se tucaju jajima!
Foto: Kurir Arhiva

ČESTITAMO USKRS SVIMA KOJI DANAS SLAVE

OBIČAJ KOJI SVI VOLE: I Austrijanci se tucaju jajima!

Austrija -
Većina Austrijanaca slavi Vaskrs tradicionalno, kod kuće, sa familijom uz kuvanu šunku i jaja koja su sami ofarbali

BEČ - Hrišćanski vernici, koji poštuju Gregorijanski kalendar, danas proslavljaju Uskrs. Iako većina Austrijanaca danas kaže da se ne oseća posebno vezana za religiju, ogromna većina nacije slavi ovaj veliki hrišćanski praznik. Sutra (Vaskrsni ponedeljak) je neradni dan u državi.

Uskrs je jedan od najlepših praznika bogata običajima i tradicijom. U Austriji svaka savezna pokrajina ima svoje specifičnosti, ali su im zajednički brojni uskršnji vašari. Jedan od običaja je potraga za šarenim jajima i slatkišima koje krije „uskršnji zeka“. Grančice u vazama ili na drveću u bašti ukrašavaju obojenim jajima, a po tradiciji se peku kolači u obliku zeke ili jagnjeta.

Većina poznatih Austrijanaca, na primer kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) slavi Vaskrs tradicionalno, kod kuće, sa familijom, uz bogatu trpezu i jaja koja su sami ofarbali. Fajman je ovih sa porodicom u Beču, gde njega, suprugu i kćerku posećuje i šira familija. Mnogi Austrijanci za ovaj praznik imaju običaj da sa najbližima otputuju na neko lepo mesto u austrijske Alpe ili neku drugu pitoresknu provinciju.

Fajmanova partijska kolegica, ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer, koja se bori protiv raka, kaže da i ove godoine, kao i prethodnih 46 godina, Vaskršnje praznike provodi u mestu Tauplic (Tauplitz) u idiličnom alpskom pejsažu onog dela regije Salckamergut (Salzkammergut) koji se nalazi ne severozapadu Štajerske. Obehauzerova je tu bila naučila da skija i sa velikom radošću tu stalno dolazi za Vaskrs sa čitavom familijom.

Marko Arnautović, poznati austrijski fudbaler srpskog porekla, austrijski reprezentativac koji sada igra u Engleskoj, kaže da i on sada farba jaja, kao što su činili njegovi roditelji. Onda ih sakriva po kući, da ih traži njegova kćerkica, kojoj je to velika radost.

I Austrijanci tucaju jaja za Vaskrs, a ovom se običaju podjednako raduju i deca i opdracli. Jedan od najpopularnijih naučnika u državi, Verner Gruber, po obrazovanju fizičar, a kabaretista iz strasti, objasnio je naciji u kako se tucaju jaja da se protivničko razbije. Ako se jaja udaraju vrh u vrh, slučaj određuje koje će se slomiti. Ako se udari iskosa, protivničko jaje gubi stabilnost. Strategija protiv kosih udaraca protivnika je da se skoro čitavo jaje obuhvati šakom, da mu je slobodan samo vrh. Inače, oko pet kilograma težinske sile je neophodno da bi se slomila ljuska jajeta, kaže Gruber i naglašava da to nije malo kako se čini na prvi pogled.

Bečlije za Uskrs pojedu 10 miliona jaja

Jela, koja se tradicionalno jedu za Uskrs, su, između ostalih, šunka, kobasice, dimljeni goveđi jezik, hren i naravno jaja. Procenjuje se da stanovnici Beča za vreme Uskrsa pojedu i do deset miliona jaja, a prama podacima bečke Komore, ove godine na kupovinu poklona biće potrošeno oko 61 milion evra. Za kupovinu poklona u proseku se izdvoji 63 evra, što je za dva više nego prošle godine. Najviše se kupuju slatkiši i čokolade, uskršnja jaja i igračke, zatim cveće, knjige i odeća..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track