MINISTAR ŠELING: Biće problem ako Grčka ukine sankcije Rusiji
Foto: OeVP

EU prati poteze Atine

MINISTAR ŠELING: Biće problem ako Grčka ukine sankcije Rusiji

Austrija -
Šeling je dodao da ne veruje da bi Atina mogla zaobići taj embargo i ocenio da Rusija ne može rešiti finansijske problem Grčke

BEČ - Ministar finansija Austrije Hans-Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling), povodom posete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Rusiji, ukazuje da bi, ukoliko Atina odlučila da zaobiđe sankcije EU, to moglo napraviti "ogroman problem".

On je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", u vezi obustave uvoza narminica koji je Rusija uvela protiv država Unije, rekao da bi bio "težak politički poduhvat ako bi jedna od evropskih zemalja istupila iz mehanizma EU protiv Rusije".

Šeling je dodao da ne veruje da bi Atina mogla zaobići taj embargo i ocenio da Rusija ne može rešiti finansijske problem Grčke.

Austrijski ministar smatra da poseta Ciprasa Moskvi nema za cilj tešnje približavanje Rusije i Grčke, već da je reč o sondiranju da li je Rusija spremna da stavi na raspolaganje sredstva i kredite.

"Grci imaju veliki finansijski problem i potpuno su svesni da ga bez EU ne mogu rešiti. Zato je moja zabrinutost mala. Rusija ne bi ni mogla da stavi na raspolaganje te iznose", uveren je Šeling.

On je dodao da je legitimno da Cipras razgovara sa svim partnerima. Istovremeno je zatražio od Grčke da verodostojno osigura preduzimanje reformskih koraka.

"Nalazimo se u vremenskoj stisci", poručio je Šeling dodajući da "nije iznerviran, već nestrpljiv".

"Treba priznati da grčka vlada nema mnogo političkog iskustva i da mora proći proces učenja. Taj proces međutim mora da se završi i profesionalnost mora sada početi da se vidi", naglasio je Šeling.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja