EKUMENSKI SAVET: Austrija da prizna genocid nad Jermenima
Foto: Kurir Austrija

Poziv austrijskim vlastima

EKUMENSKI SAVET: Austrija da prizna genocid nad Jermenima

Austrija -
Priznanje zločina nad Jermenima trebalo je da usledi mnogo ranije, smatraju potpisnici, dodajući da bi primer Austrije mogle da slede i druge zemlje

BEČ - Predsedništvo Ekumenskog saveta u Austriji pozvalo je najviše predstavnike austrijske vlasti da osiguraju da država prizna genocid nad jermenskim narodom, piše danas bečka štampa.

Predstojeća 100-ta godišnjica početka genocida nad Jermenima i drugim hrišćanskim grupacijama u Osmanskom carstvu povod je za pismo koje je Ekumenski savet uputio predsedniku Austrije Hajncu Fišeru (Heinz Fischer), predsednici parlamenta Doris Bures, kancelaru Verneru Fajmanu (Werner Faymann) i šefu austrijske diplomatije Sebastijanu Kurcu (Sebastian Kurz).

Priznanje zločina nad Jermenima trebalo je da usledi mnogo ranije, smatraju potpisnici, dodajući da bi primer Austrije mogle da slede i druge zemlje.

Više od 20 država, parlamentarnim rezolucijama, kao i međunarodne organizacije, među kojima i UN, zločin nad Jermenima okarakterisali su kao genocid.

Predstavnici crkava u Austriji smatraju da bi priznanje mogao biti znak pomirenja.

"To je danas veoma bitno jer u civilnom društvu Turske sada postoje naznake za priznanjem ovog zločina", ukazuje se u pismu.

U austrijskom parlamentu duže vreme za priznanje zločina nad Jermenima zalaže se stranka Zelenih, ali za sada neuspešno.

Inače Ekumenski savet čine rimokatolička, evangelistička-luteranska i reformisana, staro katolička, grčka, ruska, rumunska, bugarska, srpska i koptska crkva, anglikansna, metodistička, jermensko-apostolska, sirijsko pravoslavna crkva.

Crkve će u Austriji, kako je najavljeno, 24.aprila u bečkoj katedrali Štefansdom održati zajedničku službu za žrtve genodica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track