Srbi proslavljaju Vaskrs u Austriji!
Foto: Pt Rts

Služene svečane liturgije

Srbi proslavljaju Vaskrs u Austriji!

Austrija -
Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom u nedelju na sam dan ovog velikog hrišćanskog praznika koji predstavlja Hristovu pobedu smrti i vaskrsenje

BEČ - Srbi u Austriji danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, a u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo velikog broja vernika služene su praznične liturgije.

Služenju prve ponoćne praznične Svete liturgije prisustvovalo je više stotina Srba u hramovima srpske pravoslavne crkve u Beču. Hramovi "Svetog Save", "Uspenija presvete Bogorodice" i "Vaskresenja hristova" u Beču bili su ispunjeni vernicima u ponoć između subote i nedelje kada se prisustvovalo bdenju, gde su vernici pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Među prisutnima bio je i veliki broj dece, koji je i pored "sitnih" sati izdržao čekajući na uskršnja jaja, koja su delili vernici, da bi ih potom odmah "testirali" u hramu. Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom u nedelju na sam dan ovog velikog hrišćanskog praznika koji predstavlja Hristovu pobedu smrti i vaskrsenje.

Vernicima je u hramovima širom Austrije na Vaskrs pročitana poslanica njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Nakon služenja Vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem ofarbanim vaskršnjim jajima pozdravljanjem "Hristos Voskrese, Vaistinu Voskrese".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track