NJEMU CRKVA SVE TOLERIŠE: Austrijski sveštenik živi u srećnom braku i traži ukidanje celibata!
Foto: Printscreen Kurier/Franz Gruber

Pitanje vere ili discipline

NJEMU CRKVA SVE TOLERIŠE: Austrijski sveštenik živi u srećnom braku i traži ukidanje celibata!

Austrija -
Sveštenik Rimokatoličke crkve u Austriji - Gerhard Hebert (54) kaže da mnogi sveštenici Rimokatoličke crkve misle da će moći živeti u celibatu, ali kasnije shvate da tako to ipak ne ide

BEČ - Gerhard Hebert (Gerherd Höberth), 54-godišnji sveštenik Rimokatoličke crkve u Austriji, pomoćni paroh u Beču, ima ženu i četvoro dece tinejdžerskog uzrasta, i to ne krije. On živi sa ženom i decom u vlastitom domaćinstvu, iako već skoro hiljadu godina Rimokatolička crkva ima propis da njeno sveštenstvo ne sme da živi u braku i, uopšte, ne sme da ima polne odnose.

U Intervjuu za bečki Kurir (Kurier), Hebert kaže da mnogi sveštenici Rimokatoličke crkve misle da će moći živeti u celibatu, ali kasnije shvate da tako to ipak ne ide.

„Čovek ima mnogo kontakata i sa ženskim svetom. Praktično je nemoguće ne zaljubiti se.“, kaže Hebert.

O rimokatoličnom celibatu on kaže da nije pitanje vere nego pitanje crkvene discipline, i da bi celibat jednostavno trebalo ukinuti.

Njemu crkva toleriše ovakav život . Štaviše, to je sve po pravu Rimokatoličke crkve. Naime, Hebertov slučaj nije uobičajen. On je prethodno bio evangelistički pastor, a zatim se „vratio u okrilje majčinske crkve“. Jedini je takav u Austriji.

Evangelistička crkva ne zabranjuje brak i decu svojem sveštenstvu, pa je Hebert ostao da živi sa njima i posle konvertiranja u rimokatoličku veru. U nju je prešao, jer mu je, kaže, evangelistička bila previše liberalna. Čak je bio sveštenik na venčanju svoje kćerke, što je slika koja je u Austriji retko kad viđena u nekom rimokatoličkom hramu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja