VOJSKA UPOZORILA GRAĐANE: Avioni će svakog dana probijati zvučni zid!
Foto: Wikipedija

Vežba austrijskog ratnog vazduhoplovstva

VOJSKA UPOZORILA GRAĐANE: Avioni će svakog dana probijati zvučni zid!

Austrija -
Građani eventualnu štetu treba da prijave vojnoj komandi kako bi dobili obeštećenje

BEČ - Dvanaest austrijskih vojnih aviona "eurofajter" preletaće do 24. aprila nebom iznad Austrije brzinama i do 2.000 kilometara na čas, zbog čega će "probijati zvučni zid", obavestila je austrijska vojska građane.

"Probijanje zvučnog zida čuće se 36 puta", kaže pukovnik Mihael Bauer (Michael Bauer), portparol Ministarstva odbrane Austrije za Kronen Cajtung.

Letovi sa nadzvučnom brzinom će se izvoditi isključivo u "časovima prijatnim za građanstvo", to jest između 08:00 i 16:00 časova, pri čemu će se poštovati i podnevna pauza za ručak (11:30-13:30). U danima vikenda i iznad većih urbanih sredina neće biti probijan zvučni zid, dodaje portparol oružanih snaga.

Nadzvučne brzine su one iznad 1.200 kilometara na čas. Tada dolazi do udarnih talasa sa aviona, koji se osećaju i na kopnu, a zavise od visine i brzine letelice, strukture tla i vremenskih uslova. Ovi talasi mogu izazvati lavine u alpskim delovima Austrije.

"Ako je u nekoj planinskoj regiji rizik od lavina stepena 3, onda se tamo, kao recimo u Tirolu i Forarlbergu, uopšte neće trenirati presretački letovi, da se ne bi podstaklo pokretanje snega", kaže kapetan Andreas Cic (Andreas Zitz).

Udarni talas na tlu može uzrokovati i drugu štetu. U tom slučaju građani treba da prijave vojnoj komandi kako bi dobili obeštećenje.

Lani je bilo sedam takvih prijava, većinom zbog pucanja prozorskih stakala. U slučaju da neka domaća životinja ugine, povredi se ili bude uznemirena manevrima na nebu, vlasnici treba vojsci treba da proslede potvrdu veterinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track