PREKO FEJSBUKA DO ZVEZDA: Student iz Graca hodaće uskoro po svemiru!
Foto: Printscreen Krone.at/Christian Jauschowetz

osvojio mesto u šatlu

PREKO FEJSBUKA DO ZVEZDA: Student iz Graca hodaće uskoro po svemiru!

Austrija -
Dvadesetpetogodišnji student Štefan Janiš izborio je u jakoj konkurenciji mesto u šatlu koji će sledeće godine poleteti iz Kalifornije

BEČ - Austrijanac Štefan Janiš (Stefan Janisch 25), ostvariće svoj velik san, da poleti u svemir. Ovaj student iz štajerskog glavnog grada Graca, uspeo je da izbori u velikoj konkurenciji mesto u jednoj letelici.

Janiš je imao samo godinu dana 1991, kada je po svemiru, u sovjetsko-austrijskoj misiji "Austromir", leteo prvi austrijski astronaut, Franc Fibek (Franz Viehböck). Pre tri godine, Feliks Baumgartner (Felix Baumgartner) skočio je sa 39 kilometara visine (to još nije svemir) i u slobodnom padu, pre aktiviranja padobrana, bio prvi čovek koji je leteo brže od brzine zvuka i preživeo. Ovo su dosad bila najpoznatija dvojica Austirjanaca koja su letela tako visoko nad Zemljom. Sada će i Janiš osetiti šta znači biti u okruženju bez Zemljine sile teže.

"Moja porodica i prijatelji su oduševljeni. Za let sam saznao preko Fejsbuka i prijavio se", izjavio je Janiš bečkom listu Kronen Cajtung. Leteće se malom letelicom "Lynx Mark Shuttle", koja se još gradi i startovaće 2016. godine iz Kalifornije.

Ovog februara Janiš je uspeo da zauzme mesto u ovom šatlu. Konačan izbor je bio u Holandiji, gde je Janiš imao tri ozbiljna konkurenta. On je između ostalog morao da ostane u stabilnom položaju puna četiri minuta u jednom aerodinamičnom tunelu kroz koji je duvao veoma snažan vetar.

Planirani let sa "Lynx Mark Shuttle" trebalo bi da traje samo tri sata, a šatl treba da se popne na visinu od 60 kilometara iznad površine Zemlje. Iako to još nije početak pravog svemira, ali ipak daleko više od uobičajenih letelica sa ljudima. Na ovoj visini Janiš će moći, oko osam minuta da uživati u bestežinskom stanju. Najavljeno je da će jedno od mesta u šatlu dobiti neka od holivodskih filmskih zvezda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track