DOBRO ŽIVE OD MILOSTINJE: Uhapsili prosjaka sa 1000 evra sitnine u džepovima!
Foto: Printscreen Oe24.at/LPD Salzburg

NA PRIVREMENOM RADU U AUSTRIJI

DOBRO ŽIVE OD MILOSTINJE: Uhapsili prosjaka sa 1000 evra sitnine u džepovima!

Austrija -
Uhapšeni Slovak priznao je da vrbuje i podučava svoje sunarodnike za prosjačenje po Austriji i Italiji. Od njihove "zarade" uzima 85 posto

SALCBURG - Policija iz Salcburga uhapsila je jednog Slovaka (43), zbog organizovanog prosjačenja. On je osumnjičen da je najmanje dvojicu svojih sunarodnjaka angažovao da prosjače za njega. Dvojica muškaraca od 25 i 28 godina od prošle jeseni prosila su u Inzbruku i Salcburgu i novac predavali uhapšenom Slovaku.

Policija je uhvatila osumnjičenog u trenutku kada je preuzimao "pazar" od svojih prosjaka, i podnela krivičnu prijavu protiv njega za trgovinu ljudima. U trenutku hapšenja, Slovak je kod sebe imao oko hiljadu evra u sitnom novcu. Na saslušanju je priznao da je novac uzeo od prosjaka koje je angažovao.

Policiji se na saslušanju pravdao teškom ekonomskom situacijom u svojoj domovini uz priznanje da već godinama živi od prosjačenja, a da je od nedavno počeo da vrbuje prosjake za ovaj posao u Austriji i Italiji, koje je podučavao ovom "poslu". Pokazivao im je kako i gde da se stacioniraju, nabavljao psetanca, jer je to jedan od načina izazivanja samilosti kod prolaznika. Oni su morali da mu predaju sav dobijen novac, a on im je ostavljao oko 15 procenata od sakupljene milostinje.

Policijski istražitelji kažu da je samo mlađi (25) od njegovih dvojice prosjaka, za samo sedam nedelja boravka u Austriji, "zaradio" oko 3.700 evra. Međutim njemu je od toga ostalo oko 500 evra, a kajmak je pokupio šef. Međutim i to je višestruko više nego što bi dobili u domovini kao nadoknadu za nezaposlenost. Zato se ni on, a ni drugi prosjaci iz mreže uhapšenog Slovaka, ne osećaju žrtvama, kažu u salcburškoj policiji.

Njih je "poslodavac" automobilom prevozio do Austrije i dok bi on spaavo u svom automobilu, prosjaci su morali da se pobrinu sami za smeštaj. Policija sumnja da je u mreži uhapšenog (bilo) još prosjaka, ali niko od uhapšenih ne želi da priča. Jedan od prosjaka kaže da se boji za ženu i četvoro dece u Slovačkoj, pa ne želi ništa reći protiv uhapšenog Slovaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track