KURC: Izjava parlamenta o Jermenima mora da se poštuje!
Foto: Fonet/AP

ODGOVOR AUSTRIJSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE

KURC: Izjava parlamenta o Jermenima mora da se poštuje!

Austrija -
Ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc je povodom povlačenja ambasadora Turske na konsultacije u Ankaru, naglasio da sada treba gledati u budućnost i raditi na pomirenju Turske i Jermenije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da se izjava austrijskog parlamenta u kojoj se oduđuje genocid nad Jermenima mora poštovati.

On je, povodom povlačenja ambasadora Turske na konsultacije u Ankaru, naglasio da sada treba gledati u budućnost i raditi na pomirenju Turske i Jermenije. Prema navodima ministarstva, Kurc je telefonom razgovarao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušoglum, informišući ga da su izjavu podržale sve partije u parlamentu. Uz to izjava se bavi i ulogom Austro-ugarske, koja je bila saveznik Otomanskog carstva tokom Prvog svetskog rata.

Izjava šest austrijskih parlamentarnih stranaka u kojoj se osuđuje genocid nad Jermenima izazvala je tešku diplomatsku krizu između Beča i Ankare. Turske vlasti pozvale su ambasadora Turske u Austriji Mehmeta Hasana Gegisa na konsultacije. Ovo je samo prvi korak u reakciji Turske, najavio je Gegis u izjavi bečkom dnevniku "Prese". Austrijski parlament je u sredu odao poštu žrtvama genocida pre 100 godina, tokom kojeg je do 1,5 miliona Jermena izgubilo život usled proterivanja ili zločina.

Predsednica parlamenta Doris Bures ukazala je tom prilikom na izjavu parlamentarnih stranaka i istakla da ona treba da doprinese pomirenju između Jermenije i Turske. Trajno pomirenje zahteva priznavanje istorijske krivice, naglasila je ona posle minuta ćutanja, kao i prezentacije izjave parlamentarnih stranaka. U izjavi šefova poslaničkih klubova je masakr nad Jermenima eksplicitno okarakterisan genocidom.

Oštra kritika zbog ove izjave stigla je i od strane turskih udruženja i klubova u Austriji.U oglasima u više dnevnih novina klubovi su izrazili svoje razočarenje izjavom parlamentarnih stranaka."Niko nema nameru da negira prošlost. Međutim ne sme se "jermenska priča" predstavljati kao jedina istina. Okarakterisanje događaja iz 1915.kao genocid nema nikakvu istorijsku ili pravnu osnovu", naglašava se u oglasu.

Šefovi vladajućih Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP), Andreas Šider i Rajnhold Lopatka s tim u vezi poručuju da se ne radi o provokaciji, ali da je neophodno "stvari nazivati pravim imenom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track