PROTESTI: I bečke vlasti osudile genocid nad Jermenima, demonstracije u centru grada!
Foto: Reuter

Napeto u prestonici

PROTESTI: I bečke vlasti osudile genocid nad Jermenima, demonstracije u centru grada!

Austrija -
Na osnovu istorijske odgovornosti, s obzirom da je Austrougarska tokom Prvog svetskog rata bila saveznik Otomanskog carska, naša je dužnost da priznamo stravične događaje kao genocid i da ih osudimo, navodi se u dokumentu bečkog parlamenta

BEČ - Nakon austrijskog parlamenta, danas je i Skupština pokrajine i grada Beča osudila genocid nad Jermenima pre 100 godina.

Međutim, za razliku od parlamenta, u bečkoj skupštini izjavu nisu podržale sve zastupljene stranke. Slobodarska partija Austrije (FPOe), za razliku od Socijaldemokratske partije (SPOe), Narodne stranke (OeVP) i Zelenih, ne vidi istorijsku odgovornost Austrougarske.

Naime, u dokumentu se ukazuje na istorijsku ulogu Austrije.

"Na osnovu istorijske odgovornosti, s obzirom da je Austrougarska tokom Prvog svetskog rata bila saveznik Otomanskog carska, naša je dužnost da priznamo stravične događaje kao genocid i da ih osudimo. Isto tako je i dužnost Turske da se suoči sa iskrenim sučeljavanjem sa tamnim i teškim poglavljima prošlosti i da prizna zločine nad Jermenima kao genocid", navodi se u dokumentu.

Protest Jermena (Foto: Reuters)
Protest Jermena (Foto: Reuters)

FPOe smatra da Austro-ugarska ne snosi nikakvu odgovornost za genocid nad Jermenima, jer nijedan vojnik monarhije nije učestvovao u tim zločinima.

U toku večeri u Beču su održane demonstracije povodom stote godišnjice genocida nad Jermenima.

Jermeni i Kurdi su organizovali, zajedno sa levičarskim turskim grupacijama "Marš pravde“, a istovremeno su druga turska udruženja koja su bliska Ankari, organizovali svoje proteste.

"Marš pravde“ je okupio oko 2.500 ljudi, dok je na turskim demonstracijama, koje osuđuju karakterisanje zločina nad Jermenima genocidom, učestvovalo oko 4.000 ljudi.

U bečkoj katedrali održan je pomen za žrtve genocida, tokom kojeg je bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn poručio da "se ne treba bojati istine“.

"Danas, pre 100 godina počela je jedna od najvećih drama hrišćanstva“; ocenio je on.

Šenborn je istakao da se tada počinjeni zločin može nazvati najvećim zločinom nad hrišćanima u istoriji.

Nakon što je austrijski parlament sredinom nedelje priznao zločin nad Jermenima kao genocid, Turska je povukla na konsultacije svog ambsadora u Beču i najavila da će izjava parlamentarnih stranaka imati posledice po odnose dve zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track