AUSTRIJSKI PREDSEDNIK: Žao mi je što smo bili na strani nacista u Drugom svetskom ratu!
Foto: Fonet/AP

proslavili državni jubilej

AUSTRIJSKI PREDSEDNIK: Žao mi je što smo bili na strani nacista u Drugom svetskom ratu!

Austrija -
Austrijski predsednik Hajnc Fišer napomenuo na svečanosti povodom 70. godišnjice osnivanja posleratne Austrije.da je uloga Sovjetskog Saveza u pobedi nad nacističkom Nemačkom nesporna i da mora biti priznata

BEČ - Austrijski predsednik Hajnc Fišer pozvao je svoje sunarodnike da se usprotive jačanju svakog oblika ekstremizma i izrazio žaljenje zbog uloge Austrije u Drugom svetskom ratu.

"Nema sumnje da su mnogi Austrijanci bili protivnici ili žrtve nacističkog režima, ali deprimirajuće veliki broj njih bili su njegovi simpatizeri i pristalice, pa i bezobzirni počinitelji", rekao je Fišer na svečanosti povodom 70. godišnjice osnivanja posleratne Austrije.

Svesno zatvaranje očiju pred tim, nerazmišljanje ili oportunizam su, prema njegovim rečima, olakšali tom režimu da ostvari svoje ciljeve. Ceremoniji je prisustvovao ceo državni vrh Austrije, uz brojne visoke zvanice među kojima i nemački predsednik Joahim Gauk.

Fišer je napomenuo da je uloga Sovjetskog Saveza u pobedi nad nacističkom Nemačkom nesporna i da mora biti priznata, prenela je agencija Sputnjik.

On je od građana Austrije zatražio da "pruže otpor rađanju bilo kakvog osećanja sličnog onom koje je u prošlosti njihovu zemlju odvelo u zagrljaj Hitlera, preneo je AP. Austrija je dugo sebe prikazivala kao žrtvu nacističke Nemačke koja ju je anektirala 1938. godine i tek je znatno kasnije priznala odgovornost za nacističke zločine.

Tog 27. aprila, samo dve nedelje nakon što je Crvena armija oslobodila Beč, nova vlada na čelu sa Karlom Renerom poništila je priključenje nacističkoj Nemačkoj i proglasila Drugu Republiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track