AUSTRIJSKA VOJSKA IMA BOFL TENKOVE: I lada bi ih zgazila, a kamoli ruski tenkovi!
Foto: Wikipedia

DOBRI ZA PARADU

AUSTRIJSKA VOJSKA IMA BOFL TENKOVE: I lada bi ih zgazila, a kamoli ruski tenkovi!

Austrija -
Sa municijom, koju koriste nemačka i austrijska vojska, nije moguće zaustaviti ruske tenkove T80 i T90

BEČ - Nemački borbeni tenk "Leopard 2" ne bi imao nikakvu šansu protiv novijih ruskih tenkova, jer je njegova municija zastarela, ističe bečki dnevnik "Kronen cajtung" ukazujući da austrijska vojska ima 40 tenkova nemačke proizvodnje.

"Od 40 borbenih tenkova koji su još u upotrebi u austrijskoj vojsci upotrebljava se municija napravljena na bazi volframa, kao što to ima i nemačka vojska. Ne razmišljamo o modernizaciji", poručuju iz Ministarstva odbrane Austrije povodom natpisa o zastarelosti tenkova "Leopard".

Sa municijom, koju koriste nemačka i austrijska vojska, kako ukazuje "Kronen cajtung", nije moguće zaustaviti ruske tenkove T80 i T90. "Leopard 2", koji jeste jedan od najboljih tenkova u svetu, nema modernu municiju. U Nemačkoj je u toku debata o nameri reaktiviranja 100 tenkova koji su pre više godina poslati u "penziju", jer bez moderne municije povećanje broja tenkova nema vojnu korist i poredi se sa "placebom". I u austrijskoj vojsci sve su glasnije kritike u vezi zastarele mehanizacije.

"Zašto bi finansirali održavanje 40 tenkova "Leopard" ako ionako služe samo za parade i vežbe", istakao je jedan neimenovani oficir.

Održavanje tenkova "Leopard 2", koji su 1979.počeli da se koriste, veoma je skupo. Ministarstvo odbrane, međutim, argumentuje da u slučaju rata može brzo biti nabavljena bolja municija. Pored toga, ukazuju, scenario budućih ratova bio bi drugačiji od dosadašnjih. Nezvanično, kako tvrdi "Kronen cajtung", u Ministarstvu je prisutno mišljenje da tenkovi, koji nisu unapređivani predstavljaju tehnologiju koja ne bi više trebalo da bude upotrebljavana.

"Imamo te tenkove samo da bi mogli biti korišćeni za vežbu", ukazuju izvori lista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track