PODRŠKA: Austrija će lobirati za Srbiju na putu ka EU
Foto: Prinstskrin Tanjug

Poseta austrijskog ministra Srbiji

PODRŠKA: Austrija će lobirati za Srbiju na putu ka EU

Austrija -
Posebno su nam interesantna iskustva Austrije u pripremi za ulazak u EU i iskustva u samoj EU u oblasti poljoprivrede, rekla je ministarka poljoprivrede Bogosavljević Bošković, dodajuci da je ministar Austrije izrazio spremnost da sa Srbijom podeli ta iskustva

NOVI SAD - Ministarka poljoprivrede i zaštitne žvotne sredine u Vladi Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković rekla je danas da je uverena da će Austrija lobirati za Srbiju na njenom putu učlanjenja u EU.

Bogosavljević Bošković je nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva sa saveznim ministrom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Austrije Andreom Ruprehterom (Andrä Rupprechter) istakla da je za Srbiju saradnja sa Austrijom izuzetno značajna.

"Posebno su nam interesantna iskustva Austrije u pripremi za ulazak u EU i iskustva u samoj EU u oblasti poljoprivrede", rekla je Bogosavljević Bošković dodajuci da je ministar Austrije izrazio spremnost da sa Srbijom podeli ta iskustva.

Iz razgovora sa delegacijom Austrije shvatili smo da nije bilo lako uskladiti propise i prihvatiti pravila EU, ali da je vredelo.

"Poljoprivrednici koji su bili skeptični pozitivno su iznenađeni visinom sredstava koja su po ulasku u EU dobili za subvencije", rekla je ministarka.

Ona je na pitanje novinara, šta se dešava sa isplatom subvencija za ratare, rekla "da iisplata teče bez problema".

Subvencije od 6.000 dinara po hektaru za ratare, isplaćuju se po utvrđenoj dinamici i verujem da će u narednih nekoliko dana svi oni koji su blagovremeno dostavili dokumentaciju biti isplaćeni", rekla je Bogosavljević Bošković.

Govoreci o subvencijama za gorivo i veštačko đubrivo, ministarka je rekla da predaja dokumentacije traje do 15 novembra.

Ministar poljopriovrede Austrije Andrej Rupert kazao je da je Srbija važan partner za Austriju kako na polju poljoprivrede, tako i na polju zaštite životne sredine.

On je naglasio da Austrija podržava put Srbije ka EU i istakao da pored potpisanog memoranduma o saradnji u oblasti stočarstva, postoji još prostora za unapređenje saradnje dve zemlje.

Rupert je istakao da Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu predstavlja jednu od značajnijih sajamskih manifestacija u Evropi te da je zadovoljan sa onim što je na sajmu video.

Bogosavljević Bošković i Ruprehter danas će na Manježu Novosadskog sajma prisustovati defileu šampionskih grla stoke i vlasnicima šampionskih grla uručiti pehare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja