KURC: Sporazum iz Minska mora da se poštuje, vojno rešenje nije alternativa
Foto: AP

Austrija pomaže Ukrajinu

KURC: Sporazum iz Minska mora da se poštuje, vojno rešenje nije alternativa

Austrija -
Kurc je obećao podršku Ukrajini, rekavši da će zvanični Beč odvojiti dodatnih miliona evra pomoći za građane u toj zemlji

BEČ - Sporazum iz Minska nema altrenativu, a tako ni vojno rešenje nije alternativa, poručio je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), saopštilo je danas Miistarstvo spoljnih poslova.

Prioritet trenutno mora biti povlačenje teškog naoružanja, trajno primirje, kao i reforma Ustava, rekao je Kurc u razgovoru koji je sinoć imao sa svojim ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom.

Kurc je Klimkinu, kako navodi austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova, obećao podršku Ukrajini, rekavši da će zvanični Beč odvojiti dodatnih miliona evra pomoći za građane u toj zemlji.

Polovina dodatne svote biće upućena kroz neposrednu humanitarnu pomoć, na primer namirnice. Sa pola miliona evra oko 12.000 ljudi može pola godine biti snabdevano, navodi se u saopštenju.

Druga polovina biće stavljena na raspolaganje za obnovu zemlje, odnosno za "obnovu osnova za život i obezbeđivanje prihvatljivih uslova za život"..

Tako je planirana isporuka poljoprivrednog alata za oko 8.000 ljudi.

Od početka ukrajinske krize Austrijska agencija za razvoj (ADA) uputila je 1,2 miliona evra pomoći Ukrajini.

Austrija je, pored toga, stavila na raspolaganje, i robu u vrednosti od 1,25 miliona evra, u vidu grejnih tela, medicinskog tretmana za povređenje, kao i zimovanja za 196 dece iz istočne Ukrajine. Austrija u posmatračkoj misiji OEBS u Ukrajini učestvuje sa 17 predstavnika i spremna je da taj broj poveća na 30, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track