SONJA VESELI: Bečki paket za mlade otvara nove šanse omladini

Grad Beč

SONJA VESELI: Bečki paket za mlade otvara nove šanse omladini

Austrija -
Grad Beč za socijalne usluge godišnje izdvaja 2,9 millijardi evra, od čega 1,4 milijarde za zdravstvene i socijalne usluge

BEČ - Gradska ministarka za zdravstvo i socijalnu politiku Sonja Veseli (Sonja Wehsely) predstavila je Bečki socijalni izveštaj za 2015. godinu. Izveštaj nudi sveobuhvatan pregled socijalnih usluga u gradu što predstavlja važnu osnovu za kontrolu i razvoj ponude socijalnih usluga.

Oko 13 odsto bečkog stanovništva koristi usluge socijalnih i zdravstvenih službi, uključujući minimalnu socijalnu pomoć, pomoć invalidima. Za socijalne usluge Grad Beč godišnje izdvaja 2,9 millijardi evra od čega 1,4 milijarde za zdravstvene i socijalne usluge.

"Svaka osoba kojoj je pomoć i podrška potreba, dobiće je. Ono što je sigurno, Bečlije mogu da se oslone na svoj grad’’, izjavila je Veseli.

Povećanje primalaca minimalne socijalne pomoći je, prema njenim rečima, veliki izazov. Posebno kod mladih, gde politika i društvo snose opštu odgovornost. Ovde su Grad Beč i savezna vlada mnogo doprineli, na primer, Bečkom garancijom za obrazovanje, kao i planiranim "Obrazovanjem do 18-e".

"Bečki omladinski paket namenjem adolescentima i mladim ljudima do 25 godina pokazuje da Beč preuzima odgovornost za svoju omladinu’’, rekla je Veseli.

Ona je napomenula da Grad Beč sarađuje sa biroom za zapošljavanje i na taj način mladi na jednim mestom dobijaju socijalnu i finansijsku pomoć, kao i informacije sa tržišta rada.

U saradnji sa AMS i Bečkim fondom za zaposlene čine se napori kako bi se stvorila radna mesta za mlade do 25 godna koji trenutno primaju pomoć za nezaposlene ili minimalnu socijalnu pomoć.

Veseli kaže da je oko 90 osto mladih koji primaju pomoć prijavljeno na birou za zapošljavanje. Maloletna lica koja primaju pomoć, a nisu prijavljena na biro ubuduće će dobijati pomoć u centrima za socijalni rad. U slučaju da maloletna lica ne sarađuju sa predstavnicima centra, doći će do smanjenja pomoći koju primaju.

"Novi zakon o osiguranju mladih primalaca pomoći mora biti takav da nijedna mlada osoba ne zavisi od te pomoći. Oni će dobiti zaposlenje ili program obuke", kaže Veseli.

Ona je naglasaila da je velika pažnja posvećena pomoći mladim azilantima.

"Broj mladih azilanata neprestano raste. Iako je veliki broj njih sa dobrim kvalifikacijama, skoro nemoguće je da uspeju u karijeri. Stoga je za njih planirana podrška biroa za zapošljavanje, kao i kursevi nemačkog", kaže Veseli.

Ona naglašava da je izveštaj pokazao da je nepohodan razvoj mogućnosti za primaoce pomoći, a to će se postići paketom za mlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track