KAO UKLETA: Bosiljku (74) proteruju i iz Austrije, iako je kao gastarbajter zaradila i penziju!
Foto: Printscreen Krone.at/ Vinziwerke

BAŠ NELJUDSKI

KAO UKLETA: Bosiljku (74) proteruju i iz Austrije, iako je kao gastarbajter zaradila i penziju!

Austrija -
Penzioneraka Bosiljka D. je do sada morala da napusti Nemačku u kojoj je stekla penziju, zatim Francuskoj i kada je mislila da je konačno našla mir u Grazu, ponovo joj preti iseljenje

GRAC - Bosiljki D. (74), koja trenutno živi u Gracu, preti proterivanje iz Austrije jer je prvostepeni sud odbio njen zahtev da joj se odobri boravak u zemlji iz humanitarnih razloga.

"Ne znam gde ću, u Bosnu ne mogu, šta da radim tamo? Tamo više ništa nemam!. Sele me po ko zna koji put iz zemlje u zemlju" očajna je Bosiljka i u neverici odmahuje glavom.

Ova penzioneraka do sada je prošla golgotu i kada je mislila da je konačno našla mir u Grazu, ponovo joj preti izručenje. Iako nema mnogio, ona je srecna i sa to malo što ima. Živi u iznajmljenoj kućici za koju plaća pola svoje penzije koja iznosi 380 evra i koju je stekla u Nemačkoj. Uživa radeći u maloj bašti u kojoj gaji povrće. Međutim starica je pre dve nedelje dobila rešenje po kom je obavezna da se iseli iz Austrije jer nema legalan boravak u zemlji.

"Bosiljka je zapravo svega tri meseca legalno boravila u Austriji" kaze Marija Fuks (Maria Fuchs) iz Karitasa, koja pokušava da pravno pomogne Bosiljki da ostvari svoju želju i ostatak života provede u Gracu.

"Gde god da sam otišla bila sam stranac!", kaže Bosiljka "To me prati ceo život. Rodjena sam u Bosni, kada sam imala 5 godina roditelji mi se sele za Srbiju, a kada sam poodrasla odlazim za Nemačku i tamo sam radila 28 godina. Onda su utvrdili da nemam pravo boravka", priča Bosiljka.

Ona se tada seli u Francusku i tamo živi narednih 10 godina, da bi joj i francuske vlasti naložile da se vrati kući. I vraća se u Srbija, ali selo se promenilo, tamo više nije imala nikoga od rođaka, a i kako kaže " i u Srbiji je žena sa bosanskim državljanstvom strankinja".

Bosiljka rešava 2011. godine da ide u Austriju i stiže u Grac, gde podnosi molbu za dobijanje boravka. Sada već sedamdesetjednogodišnja žena nalazi utočiste u "Kući Rozalija", a Matilda Unterrider (Mathilde Unterrieder) preuzima brigu o starici.

"Proterivanje Bosiljke D. bilo bi neljudski i vređa njeno dostojanstvo. Mislim da postoji i pravni okvir da ova žena dobije stalni boravak", kaže pravna savetnica Karitasa Fuks i dodaje da se nada "da će njen zahtev piti pozitivno rešen na drugostepenom sudu"

"Govorim nemački i ne uzimam novac od države, ali izgleda da se to ne računa", kaže sa suzama u očima Bosiljka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track