IDEJE ZA PROMENU: Od 11. juna počinje Bečki bijenale!
Foto: Printskrin

UMETNOST I KREATIVNOST

IDEJE ZA PROMENU: Od 11. juna počinje Bečki bijenale!

Austrija -
Ove godine Bijenale po prvi put povezuje umetnost, dizajn i arhitekturu i ima za cilj da kreativnim idejama i umetničkim projektima doprinese poboljšanju sveta

BEČ - Ovogodišnji Bečki bijenale održaće se od 11. juna do 4. oktobra. Ovo je prvi Bijenale koji povezuje umetnost, dizajn i arhitekturu i ima za cilj da kreativnim idejama i umetničkim projektima doprinese poboljšanju sveta.

Svojom interdisciplinarnom orijentacijom i preplitanjem umetnosti i kreativnosti otvaraju se nove perspektive za centralne teme našeg vremena i tako pokreću pozitivne promene u našem društvu. Bijenale u Beču se organizuje na inicijativu bečkog Muzeja primenjenih umetnosti i podržavaju ga partneri kao što su Univerzitet primenjenih umetnosti, bečka Kunsthale, Arhitektonski centar, zatim Kreativni centar Privredne agencije u Beču i Austrijski institut za tehnologiju kao vanuniverzitetski istraživački partner.

U okviru manifestacije održavaju se između ostalih izložbe „Mapiranje Bukurešta: Umetnost, sećanje, revolucija 1916 - 2016”, „2051: Pametni život u gradu”, „Svetla budućnosti”, „Taktični urbanizam za ekspanziju mega-gradova”, „Umetnost rada: Delovanje u digitalnoj moderni” i „24/7: Humani uslovi“.

Od 12. juna se održava izložba pod nazivom „Škola konstruisanih realnosti” kao paralelni projekat Bijenalea. Tema će biti novi način posmatranja i interakcija između istorijskog ambijenta i aktuelnog dizajnerskog diskursa. Kao paralelni projekat 12. juna se održava i prvi susret inicijative za umrežavanje muzeja primenjenih umetnosti. Događaj je otvorenog tipa, a učesnici su između ostalih predstavnici Austrijskog muzeja primenjenih umetnosti, Muzeja Victoria & Albert iz Londona i Muzeja dekorativnih umetnosti iz Pariza.

Od 1. jula će moći da se vidi izložba Kristofa Nimana, jednog od najtraženijih grafičara na svetu, pod nazivom „Ispod crte”. Neki od najpoznatijih radova ovog berlinskog umetnika su animirani logotipi za naslovnicu Gugla kao i reklamne kampanje i ilustrovani tekstovi. Pored toga pravi aplikacije i piše knjige za decu. Od 7. do 10. i od 14. do 17. jula održaće se letnja igra za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Sličan program biće održan i za decu od 10 do 13 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track