NAJEZDA TIGRASTIH KOMARACA: Prenosioci opasnog virusa napadaju u rojevima!
Foto: Ap

Stigli sa zapada

NAJEZDA TIGRASTIH KOMARACA: Prenosioci opasnog virusa napadaju u rojevima!

Austrija -
U Cirihu su nedavno napadali u rojevima. Slična situacija je sada na jugu Štajerske, kaže Bernard Zajdel

BEČ - U Austriji se ovih dana beleži najezda tigrastih komaraca, koji su, osim što su se namnožili kao nikada do sada, postali posebno agresivni, kaže stručnjak Bernard Zajdel.

Tigrasti komarci prenose mnoge opasne bolesti poput žute i denga groznice i groznice Zapadnog Nila. Oni mogu da zaraze domaće komarce, što bi bio još veći problem, kažu stručnjaci.

Pojava azijskog tigrastog komarca u Austriji je prvi put zabeležena 2011. godine, a veruje se da je prenet iz Slovenije. Ove godine najezda dolazi sa zapada, iz Švajcarske.

"U Cirihu su nedavno napadali u rojevima. Slična situacija je sada na jugu Štajerske. Ova vrsta komaraca preti da istisne autohtone vrste komaraca", kaže Zajdel.

Podsetimo, groznicu Zapadnog Nila prenose ujedi ženke komaraca. One se hrane krvlju, a mužjaci voćnim sokovima. U 80 do 90 odsto slučajeva groznica Zapadnog Nila prođe neopaženo, bez ikakvih simptoma. Osoba eventualno oseti umor, neraspoloženje i blagu temperaturu.

Groznica Zapadnog Nila se u većini slučajeva završava potpunim oporavkom, posle nekoliko nedelja ili meseci, ali moguće su i komplikacije sa fatalnim ishodom. Podsetimo, u Srbiji je prošle godine od ove bolesti umrlo 8 osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track