UBAČEN VIRUS: Beč istražuje ko je prisluškivao pregovore o nuklearnom programu!
Foto: Reuter

SAJBER ŠPIJUNAŽA

UBAČEN VIRUS: Beč istražuje ko je prisluškivao pregovore o nuklearnom programu!

Austrija -
Nadležne vlasti razmatraju navode i istraga je u toku, , kazala je Johana Mikl-Lajtner, ministarka unitrašnjih poslova Austrije

BEČ - Austrijske vlasti pokrenule su istragu povodom navoda o prisluškivanju pregovora o nuklearnom programu Irana, potvrdila je danas ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

"Nadležne vlasti razmatraju navode i istraga je u toku", kazala je Lajtner dodajući da više od toga ne može da saopšti javnosti. Savezna služba za zaštitu ustavnosti istražuje i mesto pregovora, luksuzni hotel palatu "Koburg" u centru Beča. Ruska kompanija "Kasperski", koja se bavi IT-bezbednošću ukazala je na kompleksni računarski virus, uz pomoć kojeg su napadači mogli da dođu do poverljivih informacija.

Švajcarske vlasti su, s tim u vezi, jer se i u Ženevi, pored Beča vode pregovori sa Iranom, podnele krivičnu prijavu protiv NN lica. U Ženevi su izvršeni pretesi stanova, tokom kojih je zaplenjen i IT materijal, prenose austrijski elektronski mediji.

U izraelskoj štampi se spekuliše da bi ova sajber-špijunaža mogla biti delo izraelskih obaveštajnih operacija. Zvanični Izrael je odbacio takve spekulacije i naglašava da izraelske službe nemaju nikakve veze s tim, te da je veoma bitno da na kraju pregovora sa Vladom u Teheranu postoji dobar sporazum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track