TAJNI PLAN SPÖ: Stroža pravila za dodelu opštinskih stanova u Beču!
Foto: Mira Stanić

Restriktivne mere

TAJNI PLAN SPÖ: Stroža pravila za dodelu opštinskih stanova u Beču!

Austrija -
Pojačano će se kontrolisati stanovi u kojima su, kako se sumnja, prijavljeni lažni cimeri

BEČ - Vladajuća Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) u Beču u tajnosti sprema pooštravanje kriterijuma za dodelu opštinskih stanova (Gemeindebauvohnungen), piše Kronen cajtung.

Reč je o merama restirktivnim pre svega prema strancima, ali čiji je cilj i da se stane na put lažnim cimerima. Naime, nije redak slučaj da onaj ko aplicira za dodelu opštinskog stana prijavi i po 6-7 članova familije, dobije veću kvadraturu, a onda u stanu žive, racimo, samo dve do tri osobe.

Plan ima tri glavne tačke:

1. Pojačano će se kontrolisati stanovi u kojima su prijavljeni lažni cimeri, odnosno koji su na osnovu broja prijavljenih lica skoro prenatrpani, a ustvari u njima komforno živi mnogo manji broj ljudi.

2. Opštinski stanovi neće biti dostupni svima koji žive u Beču, već samo onima koji su više od dve godine prijavljeni u gradu, a kandidati će dobijati i bonus poene tako da će moći da napreduju na listi čekanja.

3. Stambeni savet Beča preuzeće nadležnost nad raspodelom opštinskih stanova.

U Beču trenutno 15.165 ljudi čeka na dodelu opštinskih stanova. Krone piše da će ovaj plan biti šok i za stranku Zelenih, koalicione partnere socijaldemokrata u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track