DRAMA NA AERODROMU: Austrijski piloti odbili da deportuju azilantkinju!

OSTAJE U BEČU

DRAMA NA AERODROMU: Austrijski piloti odbili da deportuju azilantkinju!

Austrija -
Pilot je, međutim, odlučio da je ne primi u avion, a Avganistanka je potom vraćena u pritvor odakle je juče puštena i za sada se ne zna kada će ponovo biti pokušano prisilno vraćanje u Bugarsku

BEČ - Posada aviona Ostrijan erlajnz (Austrian Airlines) odbila je da deportuje Avganistanku Lejlu P. (36) koja je juče prisilno trebalo da bude vraćena u Bugarsku.

Lejla je trebalo da bude vraćena u skladu sa Dablinskim propisom kojim se sprečava da jedna osoba podnosi više zahteva za azil i koji nalaže da samo jedna zemlja može da prosecuira zahtev, što je u ovom slučaju Bugarska, gde je Lejla prvobitno zatražila azil.

Lejla (36) radi kao prevodilac, a njeni prijatelji kažu da je posle trauma u prihvatnom centru u Bugarskoj postala sklona suicidu i da ima psihičke probleme. Inače, govori nekoliko jezika i odlično se integrisala u austrijsko društvo, kažu njeni prijatelji.

Pilot je odlučio da je ne primi u avion, a Avganistanka je potom vraćena u pritvor odakle je juče puštena i za sada se ne zna kada će ponovo biti pokušan prisilni povratak u Bugarsku.

Ostrijan erlajnz je kratko saopštio da "u principu ne prihvata da sprovede deportaciju osoba koje se tome opiru" i da posada ima pravo da ne prihvati putnika za koga se sumnja da može ugroziti i svoju i bezbednost drugih putnika.

Lejla je prvi put došla u Bugarsku 2013., a onda se preselila u Austriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track