SLOVENCI I AUSTRIJANCI ZARATILI ZBOG KONJA: UNESKO će da presudi čiji su lipicaneri!
Foto: Profimedia

STARI SPOR

SLOVENCI I AUSTRIJANCI ZARATILI ZBOG KONJA: UNESKO će da presudi čiji su lipicaneri!

Austrija -
Slovenija je još krajem 90-ih godina prošlog veka naziv lipicaner registrovala kao svoj brend, prema pravilima zaštite intelektualnog vlasništva pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji

LJUBLJANA - Stari slovenačko-austrijski spor o tome u čije kulturno i istorijsko nasleđe spada konj lipicaner mogao bi biti obnovljen, nakon što je Austrija mimo znanja Slovenije na privremenu listu svetske nematerijalne baštine prijavila svoju klasičnu i špansku dvorsku školu jahanja, navodi "Delo".

Austrijanci su u prijavi UNESCO-u naveli da se u njihovoj ergeli Piber čuva izvorna dokumentacija o uzgoju te svetski poznate pasmine, iako pravo na izvorne knjige o uzgoju ima Slovenija na čijoj je teritoriji 1580. godine osnovana ergela Lipica, po kojoj su konji i dobili ime.

O konačnoj potvrdi austrijske prijave UNESCO će odlučivati na jesen, precizira ljubljanski dnevnik. Slovenija je još krajem 90-ih godina prošlog veka naziv lipicaner registrovala kao svoj brend, prema pravilima zaštite intelektualnog vlasništva pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Čiji su lipicaneri u kulturnom i istorijskom smislu niz godina se vodila polemika između Slovenije, Austrije i Italije, pa i tokom pregovora pre ulaska Slovenije u Evropsku uniju, ali problem ni danas nije definitivno rešen. Sukcesiju izvornog prava na brend lipicaner, prenosi Hina, dodatno komplikuje i to što ergele ove pasmine danas postoje u više država na nekadašnjoj austougarskoj teritoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track