MUFTIJA KAVAZOVIĆ ODGOVORIO KURCU: Nisu bosanski muslimani siročići!
Foto: Anadolija, Reuters

Negira radikalizaciju muslimana u BiH

MUFTIJA KAVAZOVIĆ ODGOVORIO KURCU: Nisu bosanski muslimani siročići!

Austrija -
Saudijska Arabija je pomogla Islamskoj zajednici da obnovi porušene objekte, kao što svi znamo uništeno je 600 džamija, ja se nadam da ministar taj podatak zna, rekao je veliki muftija BiH Husein Kavazović

SARAJEVO - Veliki muftija BiH, reis ul ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović odbacio je tvrdnje ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz) da Saudijska Arabija radikalizuje bosanskohercegovačke muslimane.

"Mi ovde nismo jetimi (siročići), bosanski muslimani nisu jetimi, oni su zajednica muslimana koja ima svoju istoriju, ima svoju tradiciju, i naravno čuva svoje korene", rekao je Kavazović u izjavi za BHT 1.

On je, međutim, potvrdio da, kao i u svim drugim grupacijama, i među bosanskim muslimanima ima pojedinaca koji bi želeli da naruše takvo stanje.

"U svim grupacijama, u svim zajednicama, i u svim državama, radikalnih grupa ima, naravno mi ne želimo da zažmurimo na te pojave, ali isto tako ne želimo im dati onu dimenziju koju oni nemaju", naveo je Kavazović upitan da prokomentariše izjavu Sebastijana Kurca, koji je uoči nedavnog boravka u BiH rekao da u toj državi postoji rastući uticaj Saudijske Arabije.

Kurc je, naime, rekao da je BiH jedna od zemalja zapadnog Balkana koja zadaje najviše briga, navodeći da je u toj zemlji prisutan zastoj sistema, i da su potrebni impulsi za izgradnju efikasnog civilnog društva, koje je u funkcionalnoj demokratiji važan stub.

Upozorio je na islamističke trendove u BiH, kao i na rastući uticaj Saudijske Arabije na muslimane u BiH kroz gradnju džamija i finansiranje hodža u inostranstvu. U BiH, smatra Kurc, postoji radikalizacija islama, te je stoga neophodno delovati protiv onih koji seju mržnju protiv vere, prenela je agencija APA.

Kavazović koji je, kako objašnjava, bio upoznat sa izjavama austrijskog šefa diplomatije, kaže da se prema zakonu islam u Austriji treitra kao "vrsta državne, priznate vere" i da to datira iz 1912.

"Naravno svako ima pravo da ima neki svoj doživljaj od drugih, pa i ministar spoljnih poslova Austrije ima pravo da ima svoj osećaj, svoj doživljaj Saudijske Arabije, međutim ono što je zaista jako važno jeste to da se radi o našoj prijateljskoj zemlji, zemlji koja je puno pomogla Bosni i Hercegovini, pomogla je i bosanske muslimane, ne samo Bošnjake nego i druge, znamo mnogo projekata koje Saudijska Arabija podržava u BiH", rekao je Kavazović.

On je rekao da Saudijska Arabija nikada nije tražila bilo šta od bosanskohercegovačkih muslimana, nikada nije tražila da bosanskohercegovački muslimani slede bilo šta i nikada nije uslovljavala pomoć muslimanima u BiH.

"Saudijska Arabija jeste izgradila određene objekte, pomogla Islamskoj zajednici da obnovi porušene objekte tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao što svi znamo uništeno je 600 džamija, ja se nadam da ministar (Kurc) taj podatak zna", rekao je.

Poglavar muslimana Bošnjaka kaže da "naravno da nema ništa sporno u tome da neka muslimanska zemlja pomaže muslimanima u BiH, u okviru Ustava i zakona i na način na koji to bosanskhercegovački muslimani mogu konzumirati čuvajući svoju tradiciju i ono što oni jesu. To će se, kazao je, dešavat i u budućnosti.

"Naravno, mi poštujemo mnistra spoljnih poslova Austrije, ne moramo se uvek s njim slagati u onome što on izjavljuje, ali je jako za nas važno da budemo svi podjednako rasterećeni nekih predrasuda, to nije dobro za državu Austriju, nije dobro za Bosnu i Hercegovinu i nije dobro ni za Sudiijsku Arabiju povezivati tako jednu važnu muslimansku zemlju sa radikalizmom i sa radikalnim opcijama", naveo je Kavazović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track