KRUNA ZA HEROJE: Dečaci spasili penzionera koji se davio u jezeru!
Foto: Printscreen Krone.at/Markus Tschepp

PODVIG TINEJDŽERA

KRUNA ZA HEROJE: Dečaci spasili penzionera koji se davio u jezeru!

Austrija -
"Ne može se gledati u stranu ako nekom treba pomoć", izjavili su u glas ovi požrtvovani i humani četrnaestogodišnji momci

SALCBURG - Šestorica tinejdžera dobitnici su "Zlatne krune" koju im je tabloid Kronen Cajtunga (Kronen Zeitung), dodelio za njihov podvig.

Ovi četrnaestogodišnjaci u nedelju su na obali jezera Mondze (Mondsee), u Gornjoj Austriji, spasili od davljena jednog penzionera, rodom iz Donje Austrije. Naime tog vrelog dana, kada su temperature širom Austrije bile znatno više od 30 stepena Celzijusovih oko 17 sati stariji bračni par je odlučio da otplivati od svog, privatnog dela obale, do pedesetak metara udaljene bove u jezeru. Na pola puta do nje muškarac je popčeo da tone jer je dobio srčane probleme.

Žena je počela da doziva u pomoć. Dečaci su čuvši krike na više desetina metara udaljenosti, prvo su mislili da je reč o nekakvoj šali. Elijas i Feliks su ipak skočili u vodu. Ovi inače odlični plivači, doplivali su za manje od jedan minut do čoveka u nevolji. Glavu onemoćalog su držali iznad vode i dovukli ga do obale, pri čemu su im se pridružila i ostala četvorica drugova. Penzionerova žena je uspela sama da doplivala do obale.

U međuvremenu su na lice mesta došli i jezerski spasitelji, i lekari hitne pomoći. Davljenik je odmah prebačen u bolnicu u obližnjem gradu Salzburgu. U međuvremenu je pušten iz bolnice, jer se ustanovilo da nije imao ozbiljniji kardiovaskularne probleme, nego samo kratkotrajni napad slabosti. Dečaci kažu da je njihova reakcija bila nešto što je normalno i logično.

"Ne može se gledati u stranu ako nekom treba pomoć", uglas su ovi požrtvovani i humani momci za Kronen Cajtung.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track