SAMOREKLAMA O TROŠKU DRŽAVE: Strancima dele stipendije pod imenom Sebastijana Kurca!
Foto: Reuters

SKANDAL U INSBRUKU

SAMOREKLAMA O TROŠKU DRŽAVE: Strancima dele stipendije pod imenom Sebastijana Kurca!

Austrija -
Samopropagiranje preko javnih visokih škola jednostavno je nedopustivo za ministra na funkciji", ukazuje Zigrid Maurer , poslanik Austrijskih Zelenih u Saveznom parlamentu

INSBRUK - Pre nekoliko meseci je objavljeno da tri visokoškolske indstitucije iz Insbruka, dodeljuju stranim studentima stipendije pod imenom saveznog austrijskog ministra za spoljne poslove, pitanja EU i integraciju stranaca, Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz, ÖVP).

Reč je o Univerzitetu Insbruk, zatim Medicinskom univerzitetu u ovom gradu, kao i o jednoj visokoj stručnoj školi (Managementcenter Innsbruck), koje neke od svojih stipendija daju kao "Međunarodne stipendije Sebastijana Kurca ("Internationale Sebastian-Kurz-Stipendien")

"Ovakvo samopropagiranje preko javnih visokih škola je jednostavno nedopustivo za ministra na funkciji", ukazuje Zigrid Maurer (Sigrid Maurer), poslanik Austrijskih Zelenih u Saveznom parlamentu i portparolka ove partije za nauku.

Maurerova je zato postavila poslaničko pitanje Kurcovom ministarskom i partijskom kolegi Rajnholdu Miterleneru (Reinhold Mitterlehner, ÖVP), saveznom ministru za privredu i nauku. Maurerova je od Miterlenera tražila da parlamentu iznese detaljnije podatke od ovoj inicijativi rektora iz Insbruka.Ministar je u međuvremenu odgovorio, ali Zeleni nisu zadovoljni i kažu da Miterlener nije dao nikakve informacije o ovom slučaju, kaže se u saopštenju za javnost Zelenih od 21. jula.

"Miterlener opet ne poštuje parlamentarna pravila. Kad god mu odgovara, izgovor nalazi u autonomiji univerziteta i odbija da nam pruži odgovor. Univerziteti, su kao i što su pre bili, javne institucije koje su pod nadzorom ministarstva. Odgovori na poslanička pitanja nisu čin milosti ministra, nego njegova obaveza", podseća Maurerova. Zeleni najavljuju da će nastaviti svoju istragu o ""Međunarodnim stipendijama Sebastijana Kurca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track