SIT GLADNOM NE VERUJE: Ministru finansija su naknade za nezaposlene previsoke!
Foto: Reuter, 11.12.2014.

ON BI KAO NEMCI

SIT GLADNOM NE VERUJE: Ministru finansija su naknade za nezaposlene previsoke!

Austrija -
Hans Jerg Šeling ne negira neophodnost socijalne zaštite najugroženijih, ali smatra da je u nekim slučajevima ona kontraproduktiva

BEČ - Ministar finansija Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling) tvrdi da su naknade za nezaposlene u Austriji previsoke!

U uporednom intervjuu, u vikend izdanju Standarda, ministra finansija i Jozefa Cotera (Josef Zotter), predueztnika iz Štajerske, svetski poznatog proizvođača čokolade, Šeling ne negira neophodnost socijalne zaštite najugroženijih, ali smatra da je u nekim slučajevima ona kontraproduktiva.

Za razliku od Cotera, koji je izajavio da se zalaže da država osigura "temeljan prihod" svakom građanina, Šeling je apsolutno protiv takve ideje. Štaviše, austrijski ministar finansija uveren je da su sadašnje naknade za nezaposlene građane u Austriji previsoke. On smatra da zato mnogi koji bi i mogli ne žele da rade.

"Sve to finansira država i zato su, između ostalog visoki i porezi" kaže Šeling i dodaje "Teško je i naći radnu snagu, jer nezaposleni dobijaju nadoknadu koja iznosi skoro koliko i plata. Nemačka ima 'Hartz IV', model koji očigledno mogo bolji od Austrijskog", smatra Šeling.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track