OVO ĆE IM TEŠKO PROĆI:  Traže da se austrijska vojska pošalje u Siriju i zaustavi priliv izbeglica!
Foto: Wikipedia

PREDLOG TIMA ŠTRONAH

OVO ĆE IM TEŠKO PROĆI: Traže da se austrijska vojska pošalje u Siriju i zaustavi priliv izbeglica!

Austrija -
Šef poslaničkog kluba "Tim Stronah" Robert Lugar zahteva da se 1.000 vojnika iz Austrije uputi u Siriju kako bi uspostavili bezbednosnu zonu za sirijske porodice na licu mesta

BEČ - Parlamentarni "Tim Štronah" smatra da bi austrijska vojska trebalo da bude upućena u Siriju, kako bi uspostavila bezbednosnu zonu, u cilju smanjenja talasa izbeglica.

Novi šef poslaničkog kluba "Tim Stronah" Robert Lugar izazvao je pažnju javnosti svojim zahtevom da 1.000 vojnika iz Austrije treba biti upućeno u Siriju kako bi uspostavili bezbednosnu zonu za sirijske porodice na licu mesta. On je istakao da u cilju zaustavljanja talasa migranata treba na licu mesta delovati i to odmah, te je zatražio intervenciju vojske pod mandatom UN. Lugar negira da je njegov zahtev nerealan, upitavši "zašto naša vojska ne učini konačno nešto korisno i to na licu mesta, u Siriji, da pomogne ljudima".

"Zašto nam treba skupa vojna oprema ako ionako nikada ne bude upotrebljena? Nalazimo se svi u brodu koji ima rupu i delimo samo pumpe za izbacivanje vode, umesto konačno da tu rupu zatvorimo", naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, vojska ima dovoljno dobro obučenog osoblja za savladavanje ovog zadatka, navodeći da je vojska već stekla potrebno iskustvo učešćem u misiji EU u Čadu. Vojni vrh Austrije trenutno ne želi da komentariše predlog "Tim Stronah", ali, prema nezvaničnim reakcijama iz Ministarstva odbrane, šanse za intervenciju austrijske vojske su gotovo nepostojeće.

"Trenutno postoji široko jedinstvo među evropskim državama da se ne sprovode operacije sa sopstvenim trupama. To bi samo dalje vodilo ka eskalaciji konflikta sa Islamskom državom", ukazuju u Ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track