HODŽA JAVNO OSUDIO POSTUPKE SINA: Porodica se distancirala od bečkog ekstremiste!
Foto: Printscreen Osterreich

Posle sinovljevih pretnji

HODŽA JAVNO OSUDIO POSTUPKE SINA: Porodica se distancirala od bečkog ekstremiste!

Austrija -
Ja sam protiv te grupe, protiv Islamske države. Osuđujem to što rade, naglasio je Sami M, inače hodža u jednoj bečkoj džamiji

BEČ - Porodica bečkog džihadiste Mohameda M., koji je ove nedelje dospeo u žižu javnosti video-snimkom na kojem preti Austriji i Nemačkoj, ali i ubija dvoje ljudi, distancirala se javno od njega.

Otac Sami M., inače hodža u Beču, saopštio je medijima da ne podržava to što čini njegov sin.

"Ja sam protiv te grupe, protiv Islamske države. Osuđujem to što rade", naglasio je Sami. On je dodao da, iako je Mohamed njegov sin, najoštrije osuđuje takvo delovanje.

"Moja porodica i ja smo protiv terorizma", poručio je on. Sami je kazao da nema nikakav kontakt sa sinom od kojeg se distancirao pismom na arapskom i nemačkom jeziku upućenom austrijskim redakcijama.

"Niko nema pravo da oduzme život druge osobe na tako stravičan način", poručio je on.

Mohamed M. iz Beča potiče iz porodice koja je imigrirala iz Egipta, a koji je bio na meti austrijskih vlasti zbog širenja mržnje, otvorene propagande za džihad. Mohamed je u Austriji bio i osuđivan zbog stvaranja i podsticanja terorističkog udruženja.

Nakon što je izdržao čitavu kaznu on se preselio u Nemačku, gde je nastavio sa radikalno islamističkom propagandom, da bi se, nakon što su delovale nemačke vlasti, otisao u Kairo i potom u Siriju. Mohamed se na snimku obratio "lavovima islama u Nemačkoj I Austriji" rekavši da treba da se priključe mudžahedinima, ili da vode džihad u Nemačkoj I Austriji.

Takođe je kritikovao nemačku kancelarku Angelu Merkel i pozvao na osvetu zbog prolivene krvi muslimana u Avganistanu. Na kraju snimka Mohamed i još jedan džihadista puškom ubijaju dvoje ljudi. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije pokrenulo je istragu u ovom slučaju, a portparol Karl-Hajnc Grindbek potvrdio je da se proverava snimak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track