KURC LJUT NA GRKE: Moraju bolje da obezbede granicu i spreče prelazak migranata!
Foto: Reuters

Talas izbeglica ka Austriji

KURC LJUT NA GRKE: Moraju bolje da obezbede granicu i spreče prelazak migranata!

Austrija -
Kurc je u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil" rekao da ne može da shvati da Grčka, koja ima najveće izdatke po glavi stanovnika za vojsku unutar EU, nije u stanju da obezbedi spoljne granice Unije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) kritikovao je danas Grčku zbog nedovoljne zaštite svoje granice i zahtevao aktivniju borbu protiv Islamske države u cilju smanjenja talasa izbeglica iz Sirije, Iraka.

On je u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil" rekao da ne može da shvati da Grčka, koja ima najveće izdatke po glavi stanovnika za vojsku unutar EU, nije u stanju da obezbedi spoljne granice Unije. Prema njegovim rečima potreban je pritisak EU na Grčku da obavi svoju dužnost.

Kurc je zatražio i "značajno aktivniju borbu protiv Islamske države u Iraku, Siriji i Libiji". On je istakao da je samo mali broj zemalja spreman da učestvuje u vazdušnoj operaciji.

"Bilo bi poželjno da više zemalja koje poseduju potrebne vojne kapacitete, aktivno, na licu mesta, deluju protiv ovog varvarstva", poručio je Kurc.

On je naglasio da ne postoji nikakva neutralnost kada je reč o teroristima Islamske države.

"Trebalo bi da isporučujemo zaštitnu opremu, kao što su pancirni prsluci za one koji se brane od terorista Islamske države na terenu", kazao je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track