PORUKA AUSTRIJE ARAPSKIM VOZAČIMA: Poštujte saobraćajne propise ili uzmite taksi!
Foto: Printscreen Krone.at

SAOBRAĆAJNA POLICIJA NA MUKAMA

PORUKA AUSTRIJE ARAPSKIM VOZAČIMA: Poštujte saobraćajne propise ili uzmite taksi!

Austrija -
Osim što je u vozilima uvek više osoba od broja koji je dozvoljen, prebrze vožnje, automobile parkiraju nasred trotoara, dešava se čak i da voze u suprotnom smeru od obaveznog.

SALCBURG - U Austriji, pogotovo u pokrajini Salcburg, saobraćajna policija sve češće ima problema sa arapskim turistima. Osim što je u vozilima uvek više osoba od broja koji je dozvoljen, prebrze vožnje, automobile parkiraju nasred trotoara, dešava se čak i da voze u suprotnom smeru od obaveznog.

U regiji oko mesta Cel am Ze (zell am See), gde je najveća koncentracija arapskih turista u pokrajini Salcburg, lani je za 45 posto povećan broj prekršajnih kazni koje su platitli arapski gosti, a ovaj trend je nastavljen i u prvoj polovini ove godine. Vlasti su rešile da se pozabave arapskim šoferima. Zato su odštampani informativni leci na arapskom jeziku sa ispisanim propisima na austrijskim putevima. Na njima su čak i uputstva tipa: "Saobraćajni znaci moraju se poštovati!", "Svako dete u vozilu mora da imati svoje sedište." slično.

Arapi rado dolaze u pokrajinu Salcburg, posebno u regiju Pincgau (Pinzgau), oko mesta Cel am Ze (Zell am See). Međutim osim kršenja saobraćajnih propisa oni prave i druge probleme, zbog razlika u ponašanju. Dešava se da u svojim hotelskim sobama Arapi kuvaju i jedu na podu, a smeće ne bacaju u kante, da se u lokalnim supermarketima uporno cenjkaju oko robe koja sva ima fiksnu cenu...

Pošto je prošle godine turistička organizacija Cel am Ze-Kaprun štampala brošuru-priručnik o pravilima lepog ponašanja za Arape, nastala je velika (medijska) buka. Arapi su se osećali uvređeno, pitajući se zašto ne postoje takvi priručnici za Ruse ili Nemce, na primer, ali su im Austrijanci odgovarali da su neki arapski običaji jednostavno nedopustivi u Austriji."Saobraćajni propisi moraju da se poštuju u suprotnom treba uzeti taksi", upozoravaju iz Salcburga.

"Kada se mi nalazimo na arapskom području, ponašamo u skladu sa njihovim načinom života", kaže Leo Bauernberger, direktor Turističke organizacije pokrajine Salcburg.

Kurt Mešl (Kurt Möschl), komanadant policije regije Cel am Ze, kaže da se arapski gosti nakon upozorenja se drže pravila, a kazne plaćaju bez pogovora. Mešl naglašava i neke dobre strane arapskih turista: "Kod njih nema vandalizma, nema opijanja i alkoholom uzrokovanih ekscesa, nema tuča. Arapski gosti su veoma prijatni."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track